Хипертензивните състояния по време на бременност заемат около 6-7 %

...
Хипертензивните състояния по време на бременност заемат около 6-7 %
Коментари Харесай

Хипертония, прееклампсия и еклампсия през бременността


Хипертензивните положения по време на бременност заемат към 6-7 % от всички затруднения и са присъщи най-вече на втората половина на бременността - след 20-та гестационна седмица.

Много постоянно пациентките имат фамилна предразположеност и защото бременността се явява стресов фактор за тях, могат да проявят признаци на хипертония точно за първи път през този интервал. Освен генетичната предразположеност за демонстрация на болестта, от голяма важност са методът на живот, затлъстяването, тютюнопушенето, понижената физическа интензивност и други.

Рискът се покачва при многоплодна и гроздовидна бременност (mola hydatidosa). Няма възрастова долна граница за начало на хипертонията и, за жалост, в последните години болестта се записва измежду относително млади девойки и дами без значение дали са бременни или не.

Хипертонията по време на бременност е преходна в множеството случаи . Появява се най-често като затруднение във втората половина на бременността и кръвното се възстановява директно след раждането, или до няколко седмици по-късно. Това е транзиторна хипертония. Тя протича без протеинурия ( съществуване на белтък, главно албумин в урината) и без патологични отоци. Раждането на плода при този вид хипертония има възстановителен резултат.

Вторият тип хипертония по време на бременност е прееклампсията , която може да бъде умерено изразена и тежко изразена. Разликата в стадиирането зависи от цената на кръвното налягане, тежестта на протеинурията и ретардацията (изоставането) на плода в началото на тегло, а по-късно и на растеж. Третият тип хипертония по време на бременност е еклампсията. Тя протича с високи стойноти на кръвното налягане и гърчова симптоматика.

Ако стойностите на кръвното налягане се задържат трайно над 140/90 mm Hg без значение дали има, или не протеурия и отоци по горни и долни крака, на пациентката би трябвало да се предложи хоспитализация за следене на стойностите на кръвното налягане, да се стартира антихипертензивна терапия в началото с един медикамент в ниски дози, след което да се усилят дозите, или да се добави второ лекарствено вещество, в случай че няма наклонност към възстановяване на положението. Високите стойности на кръвното налягане, водят до понижаване на кръвотока към плацентата, а оттова се понижава кръвотока към плода и стартира фетално страдалчество. Може също по този начин да са причина за интраутеринна (вътрематочна) гибел на плода.

Хипертонията и прееклампсията по време на бременност, в случай че не бъдат разпознати в точния момент могат да доведат до тежки и съществени затруднения в здравето както на плода, по този начин и на майката. Поради тази причина при следене на бременната в женската консултация постоянно би трябвало да се мерят стойностите на кръвното налягане.



Свързани публикации.. Главоболие след спинална анестезия – за какво се появява? 0 Що е прееклампсия и можем ли да се предпазим от нея? 0 Д-р Сергей Славов: Прееклампсията се следи през втората половина на бременността 0

Прееклампсията е положение обвързвано с хипертония, протеинурия и отоци. Отоците се появяват освен по подбедриците, които съпътстват съвсем всяка бременност, само че и по горни крака, лицето, по клепачите. Задръжката на течности, съществуването на белтък в урината на бременната, както и качването на 500 и повече грама седмично, би трябвало да насочи вниманието на лекаря към вероятно скрита, или неразпозната прееклампсия.

Клинични признаци на тежка прееклампсия:

Систолно кръвно налягане повече от 160 mm Hg и диастолно повече от 110 mm Hg регистрирани двукратно през период най-малко от 6 часа;

Протеинурия - повече от 5 грама белтък, обособен с урината. Основно това е белтъкът албумин. При естествени условия и при неувредени гломерули на бъбреците, те не пропущат молекулите на белтъка да преминат през тях и да се отделят с урината;

Олигурия - понижено количество на отделената урина за 24 часа. За олигурия става дума, когато това количество е под 500 мл за 24 часа;

Мозъчна симптоматика и зрителни смущения;

Болки в епигастриума;

Оток на белия дроб или цианоза.

Очаквайте продължението

4643
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР