1. Видове обезболяване при раждане Обезболяването на нормално раждане, както

...
1. Видове обезболяване при раждане Обезболяването на нормално раждане, както
Коментари Харесай

Главоболие след спинална упойка – защо се появява?


1. Видове обезболяване при раждане

Обезболяването на обикновено раждане, както и на раждане по действен метод е обвързвано с прибягването до епидурална, спинална, или местна анестезия. При епидурална анестезия анестетикът се вкарва в пространството сред костта и твърдата мозъчна обвивка на гръбначния дирек - Dura mater spinalis, като най-често се употребява епидурален катетър, през който в епидуралното пространство се внася нужното количество анестетик, с цел да се провокира обезболяване. Ефектът от анестетика се усеща след няколко минути от слагането му и трае няколко часа, като може да се

прибавя в допълнение анестетик през катетъра и по този метод се удължи анестезията. Предимството на този вид обезболяванане е, че родилката усеща напъните, а контракциите ги усеша единствено като сгъстяване на корема, което не е съпроводено с болежка. С този метод на обезболяване, пациентката взе участие интензивно в процеса на раждане и изключително в интервала на изпъждане на плода (втори интервал на раждането).

До местна анестезия се прибягва най-често при обикновено раждане. За задачата се избира пудендален блок - внася се анестетик с дълга игла, която се вкарва по посока на пудендалния нерв. Едновременно с въвеждането на иглата се инфилтрира и анестетика.

Когато се прибягва по една или друга причина към оперативно родоразрешение, методът на обезболяване е спинална анестезия . Общата упойка за секцио за прави единствено в условия на изключителна неотложност, когато няма нужното време за подготовка за спиналното обезболяване. Чрез спиналната упойка се вкарва нужното количество анестетик в спиналното пространство, т.е. твърдата мозъчна овивка на гръбначния мозък - Dura mater spinalis се пробива.

Свързани публикации.. Раждане след цезарово сечение – след какъв брой време и по какъв начин да родя? Женско здраве с доцент Костов 0 Какви са методите за психо-физично обезболяване при обикновено раждане? 0 Безболезнено раждане – допустимо ли е? Епидурална аналгезия 0

Ефектът от операцията се демонстрира след няколко минути. Долните крака изтръпват, появява се възприятие на стопляне, както и субективно възприятие за тежина в тях. Този резултат се комбинира с изгубване на болката в региона на корема - дамата стопира да усеща контракциите. Чувството за досег и напън се резервират, само че изчезва възприятието за болежка.

Едно от най-честите затруднения след спинална анестезия е съпътстващото главоболие - цефалгия. В 5-10% от случаите, повода за главоболието може да бъде и органична в резултат на хипертония, мигрена, прееклампсия, менингит, мозъчен кръвоизлив, както и вследствие на анемия , която от време на време съпътства тежките раждания.

2. На какво се дължи спиналното главоболие?

По време на лумбална пункция е допустима умерена загуба на гръбначномозъчна течност, защото с иглата се пробива твърдата мозъчна обвивка на гръбначния мозък и се навлиза непосредствено в спиналното пространство- в ликвора. При естествени условия гръбначно-мозъчната течност поддържа непрекъснато налягане в черепната празнина и гръбначно-мозъчния канал. Ето за какво загубата на ликвор е обвързвано с намаляване на интракраниалното налягане и главоболие. Има доктрина, че честотата на главоболието след спинална упойка е в директна взаимозависимост от размера на иглата, с която се прави пункцията.

На базата на изследвания, направени измежду пациентки е открито, че спиналното главоболие съпътства към 5% от всички родилки, обезболени посредством спинална упойка.

Очаквайте продължението
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР