Колонизацията на уринарния тракт с група Б стрептококи по време

...
Колонизацията на уринарния тракт с група Б стрептококи по време
Коментари Харесай

Бактерии в урината без симптоми - какво да правя?


Колонизацията на уринарния тракт с група Б стрептококи по време на бременността е постоянно срещано положение, което води със себе си няколко риска като да вземем за пример увеличена неонатална (в интервала след раждането) заболеваемост.

Изследването на урината съставлява общоприет съставен елемент от акушерската грижа. При това проучване се демонстрира, че в към 2 до 10% от всички бременности са с

налична асимтоматична бактериурия - бактерии в урината, които не дават признаци.

Правилната диагноза на асимптоматична бактериурия е откакто се изследват две пореди урини и от тях се изолират бактерии в количесто по-голямо от 100 000 CFU/mL колония-формираци единици (colony-forming units). Друг диагностичен способ е резултат от над 100 CFU/mL от единична урина, взета след катетеризация (поставяне на катетър в пикочния мехур).

Най-честият патоген, който се изолира от урината при асимптоматична бактериурия е Escherichia coli. Това е резултатът в към 80% от случаите. Другите микроорганизмите, които се изолират са да вземем за пример стрептококите от група Б .

Свързани публикации.. Как да предпазим детето си от менингит още по време на раждането? (част 2) 0 Как да предпазим детето си от менингит още по време на раждането? 0 Чести цистити - по какъв начин да се оправя с тях? 0

В случаите, в които се изолират стрептококи от група Б, антибиотичното лекуване е целесъобразно. Тази колонизация може да бъде краткотрайна, повтаряща се или хронична. Някои положения покачват риска от развиване на стрептококи в уринарния тракт на бременната. Едно такова положение е диабетът, при който се отделя захар посредством урината и по този начин средата става подобаваща за развиване на бактерии.

Основните опасности, произлизащи от асимптоматичната бактериурия, са свързани с развиването на пиелонефрит (инфекция на горните пикочни пътища), прибързано раждане или раждане на дете с ниско телесно тегло.

За да се избегнат тези затруднения се предлага започването на антибиотична терапия . След първичния курс на лекуване с антибиотик урината се изследва още веднъж, с цел да се потвърди излекуване/премахване на микроорганизмите от урината.

Обикновено лекуването се организира с пеницилин или производни на пеницилин. Зачестява устойчивостта на бактериите към клиндамицин и еритормицин.

Понякога след първият курс антибиотик бактериите не престават да се изолират в урината. Това се назовава повтаряща се / рекурентна бактериурия, когато вариантът на бактериите е същият в границите на две седмици. Друг термин е реинфекция , когато още веднъж се изолират бактерии 2 седмици след антибиотичната терапия.

2304
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР