Субективни симптоми и оплаквания отстрана на бременната: (Към първа част

...
Субективни симптоми и оплаквания отстрана на бременната: (Към първа част
Коментари Харесай

Хипертония, прееклампсия и еклампсия по време на бременност – 2 ч.


Субективни признаци и недоволства отстрана на бременната: (Към първа част на материала)

Зрителни разстройства. Дължат се на вазоспазъм ( конвулсия на съдовете в ретината ) и бременната оповестява за нарушено зрение, „ размазани

облици “, а в следствие и двойно виждане (диплопия). Може да се стигне даже до частична, или цялостна слепота. Болки в епигастриума. Дължат се на преразтягане на богато инервираната капсула на черния дроб от високите стойности на кръвното налягане. Болката постоянно ирадиира (разпространява) се към гърба. Може също по този начин да има гадене, повръщане, хематемеза (повръщане на кръв и кръвни материи). Главоболие. Локализира се в тила или в черепната област. Главоболието при прееклампсия не се повлиява от болкоуспокояващи. Може да е комбинирано с звук в ушите, унесеност, тахикардия ( нараснала сърдечна честота). Оплаквания от страна на бъбреците - олигурия, анурия (липса на урина), хематурия (кръв в урината) и други.

Еклампсията е остро утежняване на положението на бременната или родилката, в резултат на дълго неразпознатото и нелекувано хипертензивно положение. Характеризира се с поява на тонични и клонични гърчове, по време на които пациентката губи схващане, а в следствие изпада в друго по дълготрайност коматозно положение.

Колкото по-продължителна е комата след гърчовата симптоматика, толкоз по-лоша е прогнозата за пациентката. Гърчовете в резултат на високото кръвно налягане, могат да зародят преди раждането, по време на самото раждане, или директно след него, само че рядко след повече от 24 часа по-късно. За еклампсията е особено, че тя се появява на фона на дълга по времетраене и нелекувана прееклампсия. В множеството случаи стартира със мощно, ненадейно главоболие дължащо се на исхемия (обезкървяване) на избрани зони в мозъка. Днес това положение се среща доста рядко, с помощта на прецизното следене на бременните в женската консултация.

Лечение на хипертонията по време на бременност

В взаимозависимост от тежестта на протичане на болестта, може да се се предприеме амбулаторно или болнично лекуване. По-леките форми могат да се поправят с високопротеинна и безсолна диета, ограничение приема на богато въглехидратни храни, нараснала физическа интензивност.

Свързани публикации.. Хипертония, прееклампсия и еклампсия през бременността 0 Първичен алдостеронизъм - честа причина за хипертония измежду младите 0 Затлъстяване и бременност - какво би трябвало да зная? 0

За по-тежките форми е наложително медикаментозно лекуване с един, или повече препарати, трикратно следене стойностите на кръвното налягане, мониториране на положението на плода, както и Доплерово премерване на кръвотока в пъпната артерия и междинната мозъчна артерия на плода. Необходимо е да се следи по какъв начин нараства плода и дали не стартира да изостава от гестационната си възраст. При най-малкото подозрение за фетално страдалчество, при съществуване на противоположен кръвоток при Доплеровите измервания, при тежки и неповлияващи се медикаментозно хипертонични рецесии на майката, се предлага родоразрешение, без значение от периода на бременността с оглед понижаване на риска от интраутеринна гибел на плода.

Една от сполучливо създадените тактики за предварителна защита на прееклампсията е даването на пациентката на ниски дози аспирин започващо нормално към интервала на първите Доплерови измервания на кръвотока в утеринните артерии - 12-та гестационна седмица.

Това става по време на първия скрининг на бременността - биохимичния скрининг. Когато се откри, че кръвта се движи под огромно противодействие, т.е. има конвулсия на съдовете, които хранят матката се предлага банкет на аспирин за разреждане на кръвта и улеснение на кръвотока през тях. Даването на ниски дози аспирин е изключително уместно при дами с фамилна обремененост за тромбофилии, при които има нараснал риск от тромбози и прееклампсия. В случаите, в които генетично е потвърдено, че пациетката има тромбофилия, се стартира банкет на аспирин още в самото начало на бременността или при нужда се ползват нискомолекулни хепарини подкожно.

Жените, които развиват хипертония по време на бременност, би трябвало да бъдат проследени директно след раждането, както и да бъдат съветвани с оглед риска от появяването на хипертония и в последващите бременности. Колкото по-дълго персистира една хипертония след раждането, толкоз по-голям е рискът тя да премине в хронична. Хронична хипертония се открива при към 5 % от пациентките и е обвързвана със задържане на нараснали стойности на кръвното налягане за повече от 12 седмици след раждането. Клинично е доказано, че колкото по-рано в периода на бременността се диагностицира прееклампсия, толкоз по-голям е рискът за поява на болестта и в идната бременност.

Хипертензивните затруднения по време на бременност са значима група болести и тяхното навременно различаване и лекуване може да предотврати тежки за майката и плода положения, както и да понижи риска от интраутеринна ретардация или гибел на плода. Адекватните и навременни ограничения за лекуването на хипертензивните положения по време на бременност снижават до най-малко неподходящите последствия от тях.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР