Естествената еволюция на човешкия имунодефицинтен вирус се е променила значително

...
Естествената еволюция на човешкия имунодефицинтен вирус се е променила значително
Коментари Харесай

ХИВ и бременност


Естествената еволюция на човешкия имунодефицинтен вирус се е трансформирала доста през последното десетилетие поради триумфите в антивирусната терапия. Резултатите са, че хората, инфектирани с ХИВ, имат усъвършенствано качество на живот.

Въпреки, че е мъчно да се реши какъв брой живеят инфектираните (защото сполучливо лекуване се предписва едвам от 1996), днешните изследвания демонстрират, че ХИВ болните през днешния ден ще живеят най-малко 30-40 години след възпаление.

Друга забележителна смяна в епидемиологията на вируса за последните 20 години е периодичност на дамите, болни от инфекцията, която се усилва. За 5 години (от 2002 до 2007 г.) има нарастване с 23% на дамите, инфектирани с ХИВ. Подобни са резултатите от новозаразените - към една четвърт са дами.

Увеличеният брой ХИВ-позитивни дами , обаче, не усилва риска от предаване на болестта на новороденото, в случай че се съблюдават рекомендациите против отвесна трансмисия (трансмисия от майката на детето). Тези рекомендации са за потреблението на комбинирана антивирусна терапия, Цезарово сечение и възпиране от кърмене. Заедно те понижават риска от предаване на вируса на детето от по-малко от 1%.

Тези фактори усилват опцията за обикновено прекосяване на бременността при ХИВ-позитивените дами. Въпреки това, към момента съществува голямо противоречие сред желанията и потребностите на хората, живеещи с ХИВ, които желаят да имат деца, и поддръжката, която им се оказва.

Свързани публикации.. Едва половината пациенти с ХИВ в България се подлагат на лекуване 0 Над 200 новорегистрирани с ХИВ/СПИН за 2017 у нас 0 Д-р Тонка Върлева: И при най-малкото подозрение се изследвайте за ХИВ и СПИН 0

В фамилии с ХИВ-позитивен сътрудник желанието за основаване на дете е толкоз мощна, колкото и при всяка друга двойка. Затова потребността от фамилно обмисляне е налична.

Нейната цел не е единствено в предварителната защита за верикална трансмисия, само че също и предпазването на заразяването на другия сътрудник.

Въпреки потребността от профилирано фамилно обмисляне при тези двойки, рядко се намира клиники, които да оферират съответна консултация, обвързвана с обмисляне на овулацията, ин витро процедури, вътрематочна инсеминация или ИКСИ оплождане (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката).

Друга поддръжка, от която ХИВ-позитивните двойки имат потребност, е психическата. Понякога хората, инфектирани с вируса, могат да се усещат отговорни за желанието има да основат дете или да кърмят. Този напън може да пристигна също от членове на фамилията, другари или обществото.

Първата стъпка към обезпечаване на крепко дете при ХИВ-позитивна майка е приемането на комбинирана антивирусна терапия. Това лекуване понижава вирусните копия и понижава риска от отвесно предаване на вируса.

Препоръчва се за дами, които не са почнали анти-ХИВ лекуване при зачеване , да стартират след първия триместър. Така се заобикаля опцията за отрицателно влияние на медикаментите върху плода.

За повече информация по отношение на човешкия имунодефицитен вирус и бременността, следи идващите публикации.

2763
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР