26 април 1986 г. остава в историята с катастрофални последствия

...
26 април 1986 г. остава в историята с катастрофални последствия
Коментари Харесай

Властите ги е шубе. Как комунистическа България скри аварията в Чернобил

26 април 1986 година остава в историята с пагубни последици за човечеството. Какво знаем и какво да не забравяме 38 години след повредата в АЕЦ " Чернобил ".

Датата е 1 май 1986 година Сряда е и е празник. Ръми, само че това не стопира хората да празнуват Деня на труда. В тези години има митинги - всеобщи улични шествия за изложение на обществено-политически усеща. Присъствието не е непременно, само че е очебийно желателно всеки да е там.

В същия ден над България минава огромен радиоактивен облак, вдигнал се над руската атомна електроцентрала (АЕЦ) " Чернобил " няколко дни по-рано - на 26 април . Тогава в четвърти блок на централата става повреда и избухва детонация.

Дъждецът е токсичен, съдържа мощно радиоактивните детайли цезий 137 и стронций 90 , които са рискови за здравето и даже за живота. Но това хората не го знаят.

В идващите дни комсомолът ще изпрати над 50 хиляди възпитаници и студенти на полето - на първите за годината бригади - да берат сезонните плодове и зеленчуци. Комсомолът (Димитровският комунистически юношески съюз - ДКМС ) е младежка организация по времето на комунизма, членуването в която е наложително за всички на възраст сред 14 и 28 година

В тези дни всичко навън е радиоактивно. Въздухът, водата, почвата, плодовете и зеленчуците. Млякото и месото на животните.

Но и това хората не го знаят. Знае го комунистическото управление на България - Политбюро и комсомолът. Но си трае. Защото Съветският съюз желае да резервира случая в загадка. Тайна, която не може да се опази.

Аварията в Чернобил преди 38 години се трансформира в най-голямото провокирано от индивида злополучие в света. Отнема живота на стотици хиляди и повлиява на милиони.
 Една от първите фотоси, направени след гърмежа на четвърти блок на Чернобилската атомна електроцентрала, 26 април 1986 година
Изхвърлената в атмосферата радиация след детонацията е с еквивалента на минимум 200 нуклеарни бомби като тези, пуснати над Хирошима и Нагасаки в Япония през август 1945 година Радиационният облак минава над Източна, Централна Европа и Скандинавието.

Съветският съюз и комунистическият блок не предизвестяват незабавно за случая. Милиони са подложени на радиация в голямо закононарушение против човечеството, изследвано в България от проф. Димитър Вацов , учител по философия в Новия български университет.
Информационното затъмнение към Чернобил е едно от най-тежките закононарушения на комунизма в Българияпроф. Димитър Вацов
Той дефинира осведомителното затъмнение към злополуката в Чернобил като " едно от най-тежките закононарушения на комунизма в България ".

През 2022 година АЕЦ " Чернобил " претърпява още един потрес: на 24 февруари , първия ден от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, централата е окупиран и остава под съветски надзор до 1 април.
Радиационният облак
След повредата преди 38 години голям радиоактивен облак минава над повече от 200 хиляди кв. км от територията на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики - сегашните територии на Беларус , Украйна и Русия .

На 52 хиляди кв. км са разпръснати мощно радиоактивните детайли цезий 137 и стронций 90 с интервал на полуразпад надлежно от 30 и 28 години. На директна радиация са изложени над 8 млн. души. В идващите дни радиационният облак минава и през цяла Европа.
 Изграждане на защитно оборудване над реактор №4 в Чернобилската атомна електроцентрала
Според формалните данни директните смъртни случаи са единствено няколко десетки, само че има спор за въздействието на радиацията при по-късна гибел от ракови и други болести.

В идващите десетилетия наранени се оказват стотици хиляди хора, никой не може да пресметна какъв брой тъкмо. Предполага се, че през годините над 115 хиляди души са умряли от болести, породени от радиацията.

Според отчет на Организация на обединените нации от 2005 година 50 смъртни случая са породени непосредствено от радиацията след случая, а други 4 хиляди от умрелите са измежду локалните поданици и така наречен ликвидатори. Това са близо 600 хиляди жители, резервисти и военни, изпратени в Чернобил, с цел да се борят с последствията от случая.

Според здравното министерство на Украйна 20 хиляди ликвидатори умират всяка година от заболявания, които са получили поради директната радиация.
 С малко или никаква екипировка ликвидаторите получават тежката задача да лимитират последсвията от детонацията в Чернобил.
Организацията Грийнпийс твърди, че близо 200 хиляди смъртни случая сред 1990 и 2004 година са настъпили вследствие на чернобилската повреда. Неизброими са случаите на прибързано остаряване, неврологични и душевен болести.
Дезинформационният облак
Събитията, последвали повредата, са печално известни поради желанието на руските управляващи да я запазят в загадка.

Огромният радиационен облак, който се подвига след детонацията, е помрачен от пълен облак от дезинформация. Дори година след детонацията някои от присъединилите се в интервенциите по почистване на вредите го вършат, без да знаят за размера на заплахата.

Държавната осведомителна организация на Съветския съюз - ТАСС, оповестява за случая два дни след него - на 28 април 1986 година

Евакуацията на хора от 30-километровата зона към Чернобилската АЕЦ стартира 36 часа по-късно. Евакуирани са към 115 хиляди души, като в началото им е казано, че ще е единствено за три дни.

На 29 април Министерският съвет на Съюз на съветските социалистически републики популяризира известие, в което се признава, че е имало " известно приключване на радиоактивни субстанции " и че при повредата са починали двама души.

" Сега радиационната конюнктура в електроцентралата и в местността към нея е нормализирана ", написа в известието.
 Една от старите командни зали на Чернобилската атомна електроцентрала.
" В Чернобилската атомна електроцентрала стана повреда. Повреден е един от атомните реактори. Вземат се ограничения за очистване на последствията ", гласи сбитото известие, отразено в бюлетина на държавната Българска телеграфна организация (БТА) на 29 април.

Комунистическият блок, несъмнено, оповестява " с половин уста " за заплахата на популацията си. Частичното осведомително затъмнение обаче бързо се пропуква.

" Властите ги е шубе да оповестят на популацията, притесняват се от брожения ", споделя Димитър Вацов. Такива цивилен демонстрации стават в Полша, стига се до конфликти с полицията.

Това става откакто на 28 април Финландия и Швеция оповестяват за радиация, а облакът към този момент е минал " тихомълком " над Полша . На 30 април полските управляващи са принудени да оповестят за радиацията и предлагат първи ограничения. Следват митинги, хората желаят спомагателна информация, изсъхнало мляко за децата.
Всички страни към нас афишират, че има радиация, само че не и Българияпроф. Димитър Вацов
" Получава се парадоксът, че всички страни към нас афишират, че има радиация, само че не и България ", споделя Вацов.

Още на 2 май румънският тоталитарен деспот Николае Чаушеску осведоми популацията и го предизвестява да не пие вода от открити водоеми. На същата дата и управляващите в Белград предизвестяват и поучават бременните дами и децата да не излизат на открито, а да останат на затворени прозорци. Гърция , която е демократична, незабавно оповестява, че има проблем и се пробва да вземе ограничения.
Какво става в България
В България обаче осведомителното затъмнение е най-тежкото, споделя проф. Вацов. " Никъде осведомителното затъмнение за рисковата радиация не е толкоз мощно, колкото у нас ".

Той знае това, тъй като от 2021 година изследва масивите от архивни документи в България за Чернобил.

Но дано се върнем в май 1986 година Тогава 160 деца от софийската класическа гимназия също са изпратени на полето - да берат спанак. Осмокласниците, измежду които е Димитър Вацов, също са там. Два или три дни след началото на ученическата бригада директорката Гергина Тончева я стопира. Без пояснение, просто подрежда рейсовете да върнат децата и афишира завършек на мероприятието.

Сега, няколко десетки годни по-късно, Вацов и съучениците му си приказват за това. Четирима от тях към този момент са умряли от рак, един е онкоболен - преди да навършат 50 години .
Най- бруталното безумство на комунизма, което парадоксално не е изследвано
Връзката с радиацията от Чернобил е недоказуема, несъмнено, само че този факт подтиква Вацов да се зарови в архивите. За да открие " най- бруталното безумство на комунизма, което парадоксално не е изследвано ".

Българските управляващи " са знаели чудесно какво се случва ", те са в началото предизвестени от руския дипломат, се вижда от документите.

" В архивите е непокътната много цялостна картина за това по какъв начин тече информацията и по какъв начин се усилва радиацията ", споделя той.

От 30 април военните окръжия стартират да мерят радиацията във всички области на страната. Те рапортуват данните три пъти дневно на щаба на Гражданската защита, който ги предава на Политбюро и държавното управление в сводки, непокътнати до през днешния ден.

" Ден по ден, окръг по окръг, се мери радиацията във въздуха, водата, почвата, млякото, месото, плодовете и зеленчуците. "
 проф. Димитър Вацов
В същото време мерят и лабораториите на Селскостопанската академия, на Софийския университет, на Медицинската академия. Има и особено оборудван хеликоптер, който облита България и мери радиацията.

" Все още не съм достигнал до архива на химически войски, който е във Велико Търново. Надявам се и там да са непокътнати данни ", споделя Вацов.

Т.е. управляващите в България са изцяло наясно, че радиацията идва над страната на 1 май , само че нищо не споделят в продължение на седмица.

На 2, 3 и 4 май Българска телеграфна агенция пуска известия от името на Комитета за проучване на атомната сила за мирни цели, че " се следи радиационният декор, само че няма никакво заплаха за популацията ".

В същото време обаче в поверителното приложение на Българска телеграфна агенция написа, че западните информационни организации оповестяват друго: че " по единомислещото мнение на западни експерти [аварията] евентуално е предизвикала гибелта на доста хора ".

Според всички западни информации самият факт, че Съюз на съветските социалистически републики публично оповестява за бедствието - " нещо невиждано в осведомителната му процедура " - приказва, че " се е случило нещо доста съществено ".

Българска телеграфна агенция постоянно е излъчвала всички вести, единствено че по времето на комунизма всички неманипулирани и необработени пропагандно новини са достигали до извънредно стеснен кръг на тогавашната номенклатура - партийна и държавна.

пред Свободна Европа Панайот Денев , дълготраен публицист в държавната осведомителна организация. Той издаде книга, в която разказва 125-годишната история на Българска телеграфна агенция, изравяйки от архивите информацията, крита по времето на комунизма.

Една от най-дълбоко критите вести е повредата в Чернобил.

Едва на 7 май тогавашният началник на комитета за нуклеарна сила Иван Пандев и тогавашния основен хигиеничен контрольор Любомир Шиндаров " загатват, че има някаква радиация, само че тя не е рискова ". Те предлагат две " дребни ограничения ": да не се ядат марули и листни зеленчуци и децата да не играят в пясъчници и да се мият по-често.

" Учените, които мерят радиацията по това време, предлагат доста повече ограничения. Те обаче са принудени да подпишат заявления за конфиденциалност ", споделя Вацов.

Така ограничения има в България от 7 до 24 май , когато управляващите оповестяват, че всички рискове са отминали и поучават хората да вървят по морета и почивки.

Нещо повече - през 1986 година 237 хиляди български възпитаници и студенти са изпратени на полето - от комсомола в съдействие с министерството на националната култура. Над 50 хиляди от децата и младежите са пратени през май и юни - месеците с най-високата радиоактивност.

" Политбюро, и ДКМС са знаели, че младежите се изпращат в радиоактивно инфектирана среда ", споделя той.

В същото време висшите ръководители на България са хапвали безвредна храна и са пиели нерадиоактивна вода.

Година по-късно комунистическата върхушка позволява втори радиационен пик, откакто не се преценява с предизвестията на учените и пуска за изхранване на животните радиоактивните фуражи, окосени през май 1986 година Така през април, май и юни 1987 година храните - най-много млякото и месото - доближават равнища на радиационна замърсеност даже по-високи от равнищата година по-рано.

Тази вторична радиация съставлява към 30% от облъчването, което българите са поели за целия интервал след Чернобил, споделя Димитър Вацов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР