Специално за Форум бременност и детско здраве в Пловдив сме

...
Специално за Форум бременност и детско здраве в Пловдив сме
Коментари Харесай

Катя Павлова: Усещането за болка при раждането е различно по сила


Специално за Форум бременност и детско здраве в Пловдив сме поканили като преподавател една от акушерките, която бе отличена от пациентите в класацията на Puls.bg “Специалистите, на които имам доверие” в категория „ Акушерка. “ - Катя Павлова.

На 7 октомври с нея ще приказваме за мястото на акушерката в родилната клиника и приноса на акушерките едно раждане да премине умерено за дамата. През нейните очи, тъй като както споделя Катя Павлова – тя може да приказва от персоналния си опит и личните си прекарвания, които не са обобщаващи, само че сигурно са добър ориентир за всеотдайността на акушерките.

Катя Павлова избира да стане акушерка малко по-късно, откакто към този момент има зад тила си едно висше обучение с здравна устременост. Тя познава призванието си след раждането на първото си дете. И тази вътрешна мотивираност не я стопира, макар че към този момент е фамилна, макар че е малко по-възрастна в курса, макар че специалността е изискваща...

Дипломира се като акушерка през 1997 година в Медицински университет – Пловдив. В началото на акушерската си кариера работи в МБАЛ „ Свети Мина “. От 2006 година става част от медицинския екип на УСБАЛАГ "Селена “.

И както самата тя споделя, целият ѝ трудов стаж е минал в родилна зала.

Форум бременност и детско здраве на Puls.bg – второ издание за тази година и второ издание за Пловдив – ще се организира на 7 октомври, неделя, в Гранд Хотел Пловдив. Дотогава можете да се докоснете до усещанията на акушерката Катя Павлова в това малко изявление с нея...



- Г-жо Павлова, какво съгласно Вас може да ни подсигури умерено раждане? Доколко това е въпрос на конюнктура, здравна подготвеност... Коя в действителност е най-важната съставна част?


За да има една жена умерено раждане - тя би трябвало да е наясно какво я чака, да има добра подготовка за раждането по време на бременността - осведоменост и физическа подготовка. Най значимата съставна част е здравната подготвеност - да се довери на своя доктор и да се доверява в неговия професионализъм.



- Как да бъдещата майка може да направи разлика сред контракциите на раждането и подготвителните? Кои са останалите признаци за започване на раждането?


Подготвителните контракции, наречени контракции на Braxton-Hicks се усещат няколко дни преди започване на раждането. Те се усещат като сгъстяване на корема, без възприятие за болежка. По-често са през нощта, когато бременната е по спокойна и няма други външни усещания, които да преобладават над маточните контракции.

Интервалите сред подкогвителните контракции са неправилни. Тези контракции въпреки и слаби могат да доведат до разпъване на маточната шийка и втурване на предлежащата част на плода. Това става изцяло безболезнено при многораждали.

Свързани публикации.. Форум бременност и детско здраве още веднъж в Пловдив 0 Д-р Васил Даскалов и доктор Мариела Даскалова: Откровено за бременността в два гласа 0 Д-р Райна Стоянова: Разпределяйте комплексните въглехидрати с фибри отмерено денем 0

Понякога тези контракции отслабват, стават по-редки и бременната престава да ги усеща.

Контракциите за раждането са регулярни маточни контракции на 15-10 минути с равномерни шпации сред тях. Тези контракции стават мъчителни, т.е. по мощни и влияят на цервикалния канал като го разтягат.

Основните признаци за започване на раждането са: регулярни маточни контракции на 15-10 минути; пукнат околоплоден мехур; тези два признака могат да стоят дружно може и поотделно. При подозрение за пукнат околоплоден мехур бременната би трябвало неотложно да постъпи в болница.

- Колко да бързам към родилния дом, когато е ясно, че раждането е в ход?

При пукнат околоплоден мехур неотложно се постъпва в родилния дом.

При маточни контракции на 10-15 минути би трябвало да се тръгне към родилния дом. Същото се предлага, при положение на кървене.

- От каква помощ се нуждае родилката за всеки обособен интервал на раждането?

В първия интервал на раждането дамата се нуждае от насоки и упътвания по какъв начин да диша, каква поза да заеме, мощна морална поддръжка, тъй като това е интервалът, обвързван с болежка.

Усещането за болежка е друго по мощ и е в директна взаимозависимост от устойчивостта на нервната система на дамата.
Във втория интервал на раждането дамата се нуждае от насоки по какъв начин и по кое време да напъва, по какъв начин да диша, по кое време да почива. Нуждае се от цялостна готовност и мотивираност.



- Кога най-вече боли по време на раждането?


Най-неприятно и мощно болките се усещат в дейната фаза на раждането – при 6-10 см уголемение на маточната шийка. С епидурална анестезия - обезболяване на раждането, бременната усеща маточните контракции като стягане на корема без болежка. Моят съвет към дамите е да не отхвърлят обезболяване на раждането.

- В кой интервал на раждането родилката най-вече нуждая се от акушерката?



Във всеки един интервал на раждането дамата се нуждае от акушерката. Акушерката е тази, която схваща родилката, която е съпричастна към положението ѝ. Родилка и акушерка, дружно

се учим да вършим нещата по време на раждането. Акушерката дава упътвания какво може да прави родилката във всеки един миг на раждането.

Разбира се, че дамата ще се оправи. Ако е стимулирана, спокойна, отпусната, без да изпитва боязън и напрежение. Ако прецизно извършва инструкциите и препоръките, дружно ще успеем. Ние се съобразяваме с решенията на дамата, само че и я съветваме кое е най-хубавото за нея.

Заповядайте на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив на 7 октомври. Към регистрация
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР