Руското издание на американското списание Форбс съобщи в петък, че

...
Руското издание на американското списание Форбс съобщи в петък, че
Коментари Харесай

Русия задържа журналист на Форбс заради споделяне на чужда публикация за войната

Руското издание на американското списание Форбс заяви в петък, че журналистът му Сергей Мингазов е арестуван по съмнение за разпространяване на " погрешни " вести за съветската войска.

Мингазов е редактор на вести в съветското издание на Форбс. Причината за задържането е била обява в персоналния му канал в Телеграм, в която е споделил непознат текст.

Новината идва на фона на съветската експанзия в Украйна и засилената цензура в във връзка с войната. Разпространението на " погрешни " вести за нашествието е част от Наказателния кодекс в Русия, където неведнъж са арестувани хора, употребявали думата война вместо израза " специфична интервенция ", който Кремъл постановяваше.

Адвокатът на Мингазов - Константин Бубон , споделя, че клиентът му се намира в център за задържане в източния град Хабаровск . Към момента няма контакт с журналиста.

Бубон след това посочи, че Мингазов е бил арестуван за шерване на изявления за хипотетични военни закононарушения, осъществени от съветски бойци в украинския град Буча .

През март 2022 година градът беше под съветски надзор. След изтеглянето на съветските сили Киев заяви за голям брой убити цивилни в града. Москва отхвърли обвиняванията към съветската войска.

Би Би Си написа, че преди работата си във Форбс Мингазов е сътрудничил също на „ Ведомости “ и „ Комерсант “. Също по този начин е бил сътрудник на съветската осведомителна организация ТАСС в Хабаровск.

В края на 2023 година и журналистката Аслу Курмашева от Радио Свободна Европа. Тя е упрекната, че не се е записала като " задграничен сътрудник ", както и в разпространение на " погрешни " сведения за съветската войска, наказването за което е до 10 години затвор. През февруари Русия разгласи Радио Свободна Европа за.

Същата година беше арестуван и журналистът от американското издание " Уолстрийт Джърнъл " - Еван Гершкович по обвинявания в шпионаж, които и той, и вестникът изрично отхвърлят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР