Цервикалната недостатъчност се наблюдава в около 1% от бременните и

...
Цервикалната недостатъчност се наблюдава в около 1% от бременните и
Коментари Харесай

Цервикална недостатъчност и серклаж - що е то?


Цервикалната непълнота се следи в към 1% от бременните и съставлява положение, което оказва значимо въздействие върху естественото протичане на бременността. Основният способ, който предотвратява усложенията от цервиланата недсотатъчност, се назовава серклаж. Въпреки, че тази техника се ползва от повече от век, към момента не са изцяло изяснени рекомендациите кои точни пациенти биха имали изгода от процедурата.

Цервикаланта непълнота няма тъкмо определение, нормално съставлява дилатацията (разтягането, разкритието) и скъсяването на маточната шийка преди 37-мата гестационна седмица при липса на родилни признаци. Асоциира се с безболкова, прогресивна дилатация на шийката през втория и началото на третия триместър.

Цервикалната непълнота се провокира от невъзможността да се поддържа бременността поради функционален или систематичен недостатък на маточната шийка . Усложненията от това положение включват прибързано пукане на околоплодните мембрани (обвивки), прибързано раждане или импровизиран аборт.

Свързани публикации.. Съвременно лекуване на цервикална непълнота при бременност. Женско здраве с доцент Костов 0 Как протича раждането? 0 Механизмът на раждане – що е то? 0

Състоянието идва с харакерна здравна история (анамнеза) за повтарящи се неуспехи да се износи до дъно бременността, прекратявана към средата на третия триместър. Минало прибързано пукане на околоплодните мембрани преди 32-рата гестационна седмица е фактор, който усилва съмението за съществуване на цервикална непълнота.

Друг риск фактор за това положение е минало премерване на дължината на маточната шийка под 25 мм преди 27-мата гестационна седмица. Предишни контузии и процедури на шийката като конизация би трябвало да бъдат отразени при клиничната оценка. Аномалиите и болесттите на сътрудник (синдром на Елерс-Данлос) оказват значимо въздействие върху интегритета на маточната шийка.

Интересно е, че към момента няма диагностичен тест, който да потвърждава цервикална непълнота. Голяма част от диагностичното мислене е изключването на други аргументи за загуба на бременноста прези третия триместър.

Заради този факт е значимо да всяка бременност да се подлага на скрининг и да се оцени индвидуланата възможност на съществуване или неявяване на цервикална непълнота. В този стадий е от голяма важност обстоятелствения диалог с бременната по отношение на нейната здравна история и клиничия опит на акушер-гинеколога.

Ехографското проучване на маточната шийка прави оценка един от критериите за наблюдение на сътояние, а точно дължината на шийката. Измерването й под 25 мм преди 27-мата гестационна седмица усилва риска от прибързано раждане или загуба на плода.

Гинекологичният обзор със спекулум оценя втория аршин, който е дилатацията на матчната шийка . Безболковото разобличаване, което не е съпроводено от маточни контракции може да наведе клиничното мислене към цервикална непълнота.

Следвай идващите публикации за повече информация по отношение на методът серклаж , употребен за попречване на затрудненията от цервикалната непълнота.

2853
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР