Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи с

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи с
Коментари Харесай

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с Хамас

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде обещание във вторник да продължи с, какъвто и да е отговорът на " Хамас " на последните оферти за прекъсване на боевете и връщане на израелските заложници, оповестява " Ройтерс ".

Очакванията, че може да се очертае съглашение за преустановяване на огъня, набъбнаха за възкръсване на закъсалите договаряния сред Израел и " Хамас ", ръководещата палестинска ислямистка формация в Газа.
 Израел чака отговор от Хамас за прекъсване на боевете, преди да изпрати екип в Kайро
Израел чака отговор от Хамас за прекъсване на боевете, преди да изпрати екип в Kайро

Израелски публични лица споделят, че интервенцията в Рафах ще продължи, в случай че " Хамас " не одобри препоръчаната сделк

Въпреки това Нетаняху сподели, че със или без договорка Израел има намерение да продължи интервенцията за заличаване на останалите бойни обединения на Хамас в Рафах, където се намират към този момент повече от 1 милион палестинци от Газа.

" Идеята, че ще спрем войната, преди да реализираме всичките й цели, е изключена ", сподели той в изказване. " Ще влезем в Рафах и ще отстраняваме батальоните на Хамас там - със или без договорка, с цел да реализираме цялостна победа.

Газа към този момент е значително опустошена от израелската акция и интернационалният напън за съглашение за прекъсване на войната се усилва, до момента в който спорът наближава края на седмия си месец.
 13 жертви при израелски удари против Рафах
13 жертви при израелски удари против Рафах

На този декор " Хамас " разисква предлагането на Израел за помирение

Във вторник, когато държавният секретар на Съединени американски щати , с цел да помогне за постигането на съглашение за нормализиране сред Саудитска Арабия и Израел, Държавният департамент съобщи, че към момента не е видял благонадежден проект за израелска интервенция в Рафа.

Гостуващият френски външен министър Стефан Сежурне също изрази мнение, като сподели на Нетаняху , че продължаването на интервенцията в Рафах би било " неприятна концепция ", която няма да реши нищо.

По-рано човек, непосредствен до Нетаняху, сподели, че Израел е чакал Хамас да отговори на последните оферти за преустановяване на огъня , импортирани от Египет, един от няколкото задгранични медиатори, преди да изпрати екип в Кайро, с цел да продължи договарянията.

Но до момента няма доста признаци на единодушие по най-фундаменталното разграничение сред двете страни - условието на Хамас всяка договорка би трябвало да подсигурява евакуиране на войските и непрекъснат завършек на израелската интервенция в Газа.
 Евакуират над 1 милион палестинци от Рафа преди огромна военна интервенция в Южна Газа
Евакуират над 1 милион палестинци от Рафа преди огромна военна интервенция в Южна Газа

Бежанците ще имат опция да изоставен лагера

За Нетаняху всеки ход евентуално ще бъде повлиян от раздялите в неговия съдружен кабинет - министри, настояващи да върнат вкъщи най-малко някои от 133-те израелски заложници, останали в Газа, и хардлайнери, настояващи за от дълго време обещаваното нахлуване против оставащите батальони на Хамас в Рафа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР