Представители на Европейския съюз проведоха днес извънредно заседание в Брюксел,

...
Представители на Европейския съюз проведоха днес извънредно заседание в Брюксел,
Коментари Харесай

ЕС призова към солидарност заради застрашените доставки на медицински продукти

Представители на Европейския съюз организираха през днешния ден изключително съвещание в Брюксел, с цел да призоват към взаимност 27-те страни членки на фона на опитите им да се оправят с евентуален дефицит на лекарства и защитни такъми поради епидемията от ковид, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Много страни от Евросъюза разчитат на Китай, откъдето потегли вирусът, за лекарствените съставки и в този момент се борят да избегнат дефицити, откакто епидемията наруши предлагането и забави доставките.

Предпазните средства, каквито са маските, към този момент не доближават в множеството страни в Европейски Съюз, което излага на риск лекарите и медицинските сестри, осведомиха европейските представители.

Европа би трябвало да върне производството на медицински артикули на континента, защото е подвластна прекалено много от вноса от страни отвън съюза, декларират най-големите членки Франция и Германия.

Франция внася от Китай към 40 % от лекарствените съставки - обстановка, която френският финансов министър Брюно Льо Мер дефинира като свръхзависимост.

Това няма да се реши на следващия ден, само че ние би трябвало да стартираме тази полемика през днешния ден, с цел да имаме решение след утрешния ден, съобщи пред публицисти на срещата в Брюксел австрийският министър на труда, обществените грижи, опазването на здравето и отбраната на потребителите Рудолф Аншобер.

Засега няма непосреден дефицит на медикаменти в Европейски Съюз поради епидемията, оповестиха европредставителите, само че опасенията се ускориха, откакто Индия, най-големият в света производител на генерични медикаменти, ограничи износа.

Пари за лекуване и ваксина

Междувременно Европейската комисия заяви, че след публикуването на покана за показване на оферти на стойност 10 милиона евро през януари е осигурила спомагателни 37.5 милиона евро за незабавно нужни научни проучвания за създаването на ваксина, лекуването и диагностиката на COVID-19, съобщи пресслужбата на инстиуцията.

С спомагателната сума от програмата " Хоризонт 2020 " Комисията усилва до 47.5 милиона евро размера на незабавната покана за показване на оферти, чието начало бе сложени през януари за битка с епидемията от COVID-19. Това разреши да бъдат определени 17 плана, включващи 136 научноизследователски екипа от целия Европейски Съюз и отвън него, които ще стартират работа по създаването на ваксини, нови лекувания, диагностични проби и медицински системи, ориентирани към попречване на разпространяването на ковид.

В момента Комисията договаря съглашения за разпределяне на безплатни средства с определените бенефициери. 17-те плана ще работят върху:

- Разработване на нови ваксини
- Бързи проби за диагностика на място
- Нови лекувания
- Подобряване на епидемиологията и публичното здраве , в това число нашата подготвеност и отговор при епидемии

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (238)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР