Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов обяви, че

...
Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов обяви, че
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Възможно е да се коригира новата формула за изчисляване на пенсиите

Председателят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов разгласи, че е допустимо след разбор в края на годината да се стигне до поправяне на новата формула за пресмятане на размера на пенсиите . Това ще стане в случай че има фрапантни отклонения, съобщи пред БНР депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов.

Според специалисти, измененията ще ощетят 37% от популацията. Адемов счита, че това не може да се твърди.

Според новата формула пенсиите ще се пресмятат единствено от приходите, върху които са внасяни осигуровки след 1 януари 2000 година . Заложен е и таван на самостоятелния коефициент при пресмятане на размера на пенсията.

По думите на Адемов, информацията за тези 37% е основана на представителна извадка на пенсионираните през 2017-а година .

Стигнало се е до извода, че 80 хиляди души могат да получат по-малък самостоятелен коефициент, в случай че изчислението е по новите правила . Формулата, която действаше до края на 2018-а година, предвиждаше решаващи да бъдат трите последни години с най-голям приход . После се стигна до извода, че преди 1997-а година не е имало указател и оптимален застрахователен приход ", изясни доктор Адемов.
 Национален осигурителен институт трансформира удръжките върху запорираните пенсии
Национален осигурителен институт трансформира удръжките върху запорираните пенсии

Причината е новият размер на минималната работна заплата

Според него не би трябвало да разрешаваме единични нарушавания, в случай че ги има, да служат за мотив да накажем тези, които са били правилни към осигурителната система .

" Онези, които са били с висок застрахователен приход преди 2000 година, който след това е понижен, фактически ще имат понижаване на самостоятелния коефициент . Над 3000 души у нас са с пенсия с размер над 2000 лв. ", сподели Адемов и добави, че в случай че са спазвали закона към онази дата, не могат да бъдат ощетявани.

По думите на ръководителя на обществената комисия " би трябвало да накараме младежите да се обезпечават върху действителни приходи . Без доверие няма осигурителна система, която да действа обикновено ".
 Въпросът за пенсиите е първокачествен политически, съгласи се Бисер Петков
Въпросът за пенсиите е първокачествен политически, съгласи се Бисер Петков

Системата обаче не търпи политическо вмешателство, уточни той

Нов метод може да има единствено въз основата на сериозен разбор , безапелационен е Адемов.

" В момента става дума за терзания и страхове, не толкоз за действително ощетяване. Отклоненията могат да дойдат от броя на хората, които преди 2000 година са имали висок приход , а след това внезапно е понижен. Не бива този математически модел да основава терзания, дано да изчакаме до края на годината ", добави Адемов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР