Предлагах извънредната обстановка да продължи до 15 май, заяви главният

...
Предлагах извънредната обстановка да продължи до 15 май, заяви главният
Коментари Харесай

Кунчев: Това не е краят на пандемията

Предлагах изключителната конюнктура да продължи до 15 май, съобщи основният държавен здравен контрольор
„ Заболеваемостта е ниска и наклонността е добра. Всички се надяваме това да е краят на пандемията. Но не е, сигурно. Приключването на пандемията е огромна неточност. Ще създадем нелепост, в случай че се държим по този начин, че да върнем заболеваемостта на високи равнища, отново да напълним лечебните заведения и да сме принудени да върнем до това да вкарваме нови мерки”. Това пред Нова тв основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той изясни, че у нас жертвите на пандемията дотук са над 36 500.

По думите му все още в България и цяла Източна Европа обстановката е добра. Но това, което се случва в Западна Европа, е тревожно.

„ Аз като основен държавен здравен контрольор и министерството като такова внесохме като план на решение удължаването на тази конюнктура до 15 май”, изясни доцент Кунчев. Въпреки това не било съдбовно, че не е удължена.

По думите му ниският % имунизирани у нас може да стане причина за една по-тежка обстановка есента. Той още веднъж акцентира, че би трябвало да има акция за изгодите от имунизирането.

Относно вируса, който циркулира сега, доцент Кунчев изясни, че той не е за подценяване – с висока температура, внезапно начало, държи по 2-3 дни. Не има вяра обаче да се стигне до висока вълна на епидемията. В момента най-вече заболели има в огромните градове.

Доц. Кунчев не счита, че обстановката с бежанците ще сътвори съществени опасности за публичното здраве в България.

„ Миналата година са пристигнали 200 000 – 300 000 туристи от Украйна. Това, че в този момент идват като бежанци не трансформира радикално ситуацията”, изясни доцент Кунчев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР