Преди 100 години Финландия извюва своята независимост. От тогава насам

...
Преди 100 години Финландия извюва своята независимост. От тогава насам
Коментари Харесай

Страната, в която се живее най-добре в света

Преди 100 години Финландия извюва своята самостоятелност. От тогава насам тя е извървяла дълъг път - през днешния ден тя е страната с най-високо качество на живота измежду страните от Европейски Съюз и една от най-развитите страни в света.
На 6 декември 2017 се навършват тъкмо 100 години от независимостта на Финландия. Страната е известна със своята природа, с гъстите си гори, тъмни зими и северни сияния; тя е дала на света сауната и като най-северният комшия на Русия измежду страните от Европейски Съюз съставлява свързващото звено сред Изтока и Запада. Не е доста ясно какво тъкмо се има поради с понятието " деен неутралитет ", изключително откакто знаем, че Финландия е първата европейска страна, дала още през 1905 година правото на дамите да гласоподават на избори. Но Финландия е и доста повече от това.
Под непознато робство
Цели шест века днешна Финландия е била част от Шведската империя. И до през днешния ден шведският език е различен формален език във Финландия, въпреки че от лингвистична позиция финландският е по-близък до унгарския език.
Руският цар Александър I, който уголемява доста територията на Руската империя, причислява към нея и Финландия. И тя остава в нейните лимити малко повече от век. Октомврийската гражданска война в Русия по време на Първата международна война проправя пътя към независимостта на Финландия: зараждащият се тогава Съветски съюз се съгласява да разреши на Финландия да напусне империята и признава нейния суверенитет единствено месец след прокламирането на независимостта.
В годините на войната и по-късно
Според пакта Молотов-Рибентроп от 1939 година Финландия попада в руската сфера на въздействие. Когато обаче руснаците упорстват Финландия да им даде земя за военни бази за Червената войска, Финландия отхвърля. След което руски войски нахлуват от Изток. В така наречен " Зимна война " - през зимата на 1939-40 година - Финландия губи свои територии на изток, само че пък съумява да нанесе тежки провали на руснаците и те се съгласяват да сключат мир. След като Хитлер нарушава пакта Молотов-Рибентроп и през 1941 година атакува Съветския съюз, Финландия употребява това за възобновяване на войната с руснаците, като задачата е да си възвърне изгубените източни територии. По-късно обаче финландците водят война и против нацистка Германия - в така наречен " Лапландска война " през 1944-45 година те съумяват да изтласкат германците от Северна Финландия, принуждавайки ги да се изтеглят към окупираната от тях Норвегия. Крайният резултат за Финландия от тези войни е, че страната губи територии и е принудена да заплаща тежки репарации на Съветския съюз.
Негативният опит от всичките тези спорове по време на Втората международна война може би изяснява държанието на Финландия в годините на Студената война, когато тя води политика на " деен неутралитет ". Тя е известна още с линията Паасикиви-Кеконен, характеризираща се с това, че страната поддържа положителни, равноотдалечени връзки и със Съветския съюз, и със Запада.
Просперираща съвременна страна
След разпада на Съветския съюз Финландия поема курс към по-тясна интеграция с Европа: през 1995 година тя се причислява към Европейски Съюз, а по-късно влиза и в еврозоната. За разлика от балтийските страни обаче, Финландия не демонстрира интерес към участие и в НАТО.
Днес Финландия е просперираща, военно неутрална и развита народна власт в Северна Европа, оглавяваща или заемаща едно от челните места в редица международни ранглисти, в това число и доста куриозни такива. Така да вземем за пример Финландия е страната с най-вече сауни на глава от населението; в най-малка степен за нея важи оценката " пропаднала страна " ; най-гъсто залесена е в цяла Европа; оповестена е за втора измежду страните, предлагащи най-хубави условия за майките; във Финландия се организира единственото по рода си международно състезание по свирене на мислена китара; държавното управление ѝ е прието за минимум корумпираното в света; а влиятелното списание " Нюзуик " разгласи Финландия за " най-хубавата за живеене страна в света ".
Отличник в образованието
Освен това финландците имат отлична просветителна система. От години финландските възпитаници се показват чудесно в теста Пиза, като са с най-хубавите индикатори по математика, четене и естествени науки. Макар сега Сингапур да оглавява тази ранглиста, в Европа точно Финландия остава страната, която предлага най-хубаво учебно обучение. Възможно е това да е обвързвано и с изключителната известност на библиотеките: в страната с население от 5,5 милиона души всяка година се заемат по 68 милиона книги от библиотеките, които със закон се поддържат с публични средства. В новата Централна библиотека в Хелзинки, която ще бъде приключена следващата година, дотук са вложени близо 100 милиона евро. Освен това университетските библиотеки също могат да бъдат употребени от всички без ограничавания.
Във Финландия през зимата нощта е доста тъмна, а през лятото денят - доста дълъг. Финландците са фенове на кофеина: приблизително те изпиват по 12 кг кафе годишно - 10 пъти повече в сравнение с приблизително в света. Те са измежду водещите народи в света и в потреблението на прясно мляко. Много хора считат финландците за огромни потребители и на алкохол и бира, само че по този индикатор те са по-скоро в златната среда.
Източник: Дойче веле


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Фийчъри  Това решение на Тръмп може да взриви Близкия Изток Това решение на Тръмп може да взриви Близкия Изток  Деца, чието детство завърши. В Турция Деца, чието детство завърши. В Турция  Загива ли Нил? Загива ли Нил?  След Хага: Когато се успокоят югославските пристрастености След Хага: Когато се успокоят югославските пристрастености  Жените и децата на джихадистите Жените и децата на джихадистите Интервю Още Мария Масларова - Гъркова, изпълнителен шеф на ЗК " Лев Инс ": Спешен телефон оказва помощ при произшествия в чужбина
- Г-жо Масларова, през месец септември „ Лев Инс “...
Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния пробл Адвокат за публични поръчки – имаме ли потребност от него? Кметът на Разград: Градът " виси " сега с план за 35 млн. лева Кметът на Балчик: Тази година влагаме 1,5 млн. лева в общинска коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image " Пътна полиция " вкарва нови правила при...
Годишно в България над 350 хиляди автомобила сменят притежателя си. От 27 декември продавачите на коли към този момент няма да бъдат длъжни да пре...
Кметът и децата на Благоевград дружно зап... Извадените зъби на Витков Маймуна, направила си селфи, е оповестена за... След нов скандал в Народно събрание: Депутатите гледат д... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Годжи е в болница
Георги Милчев-Годжи сега се намира в болница. Причината е, че музикантът си е счупил крайници. Това беше обявено от екипа на " Шоуто...
Дневен хороскоп за 7 декември Силви Вартан за Джони Холидей: Моето сърце... Румен Радев пилотира френския изтребител "... Искам лесбийки в държавното управление, роми в па... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Община Банско отвърна на природозащитниц...
Предложените промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк " Пирин " не трансформират площта на туристическа и ски зона в Банско...
Борисов желае разновидности за ремонта на " Алекс... Доналд Тръмп призна публично Йерусалим за... Тим Чембърс – англичанинът, който промени... Управителят на Българска народна банка е умерено удовлетворен от за...  www.expert.bg  Ръководството на Ръководството на " Пирогов " твърди, че за...  " Принц " - първата компания в Габрово, ко...  Путин публично разгласи, че отново ще се кандидатира за президент Путин публично разгласи, че отново ще се канд...  Борисов: Промяна в концесията за ски-зона Банско - единствено след изчистване на детайлите Борисов: Промяна в концесията за ски-зон...  www.iwoman.bg  Да обичаш през декември Да обичаш през декември  Хю Джакман отказал да стане Джеймс Бонд Хю Джакман отказал да стане Джеймс Бонд  Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 7 декември Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 7 декември  Годжи е в болница Годжи е в болница  http://www.sportlive.bg  Съдът в Лозана взема решение ще играе ли ЦСКА в Европа още на старта на 2018 година Съдът в Лозана взема решение ще играе ли ЦСКА в...  Мачовете по малкия екран през днешния ден Мачовете по малкия екран през днешния ден  Левски с нова победа в Challenge Cup Левски с нова победа в Challenge Cup  Шахтьор скапе победната серия на Манчестър Сити, Наполи изхвърча от Шампионска лига (ВИДЕО) Шахтьор скапе победната серия на Манче... Интервю Още Мария Масларова - Гъркова, изпълнителен шеф на ЗК " Лев Инс ": Спешен телефон оказва помощ при произшествия в чужбина
- Г-жо Масларова, през месец септември „ Лев Инс “...
Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: Общ устройствен план взема решение най-важния пробл Адвокат за публични поръчки – имаме ли потребност от него? Кметът на Разград: Градът " виси " сега с план за 35 млн. лева Кметът на Балчик: Тази година влагаме 1,5 млн. лева в общинска Нови Най-четени Най-коментирани Кристалина Георгиева: Страните, които се развиват най-добре, са тези,... 16 0 Страната, в която се живее най-добре в света... 26 0 Данаил Кирилов за чуването на Рашков: Това беше мръсен опит за вну... 58 0 Китай се оплака от провокация с дрон от страна на Индия... 79 0 Хю Джакман отказал да стане Джеймс Бонд... 86 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР