След Първата световна война германската марка се обезценява толкова много,

...
След Първата световна война германската марка се обезценява толкова много,
Коментари Харесай

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

След Първата международна война немската марка се обезценява толкоз доста, че хората стартират да употребяват банкнотите като тапети. Нещо сходно се случва в този момент във Венецуела. Там 1 кг говеждо месо коства 2,7 млн боливара.
Щом слънцето залезе, Хесус Кампос и брачната половинка му Габриела напущат скромното си жилище и потеглят на обиколка из Кукута, натоварени със стока. В колумбийския град на границата с Венецуела те се пробват да пласират продукцията си, която са съумели да изработят по-рано денем - пъстроцветни дамски чанти и портмонета. Те обаче не са елементарни - направени са от банкноти.
Всяка дамска чанта се състои от 800 банкноти от изцяло обезценилата се венецуелска валута боливар. Парите са съответно сгънати и вплетени една в друга. А всяко портмоне е направено от 200 банкноти. С парите, от които е направена една дамска чанта, в родината си Кампос би могъл да си купи най-вече една безалкохолна напитка. В прилежаща Колумбия обаче той продава дамските чанти за по 10 $ парчето, които му стигат за кг говеждо месо, цялостен самун, малко зеленчуци и бутилка газирана вода, които просто няма по какъв начин да си разреши вкъщи.
" Понякога ни питат дали тези банкноти не са фотокопия. Но това би оскъпило стоката. По-евтино е да използваме същински боливари ", смее се Кампос.
Инфлацията е повишена с над 16 000%
Чантите от боливари илюстрират изобретателността на някои венецуелски емигранти в борбата им за оцеляване в чужбина. Страшната хиперинфлация и тежката икономическа рецесия принуждава всеки ден хиляди венецуелци да напущат страната. Според професора по приложна стопанска система Стив Ханке от университета Джон Хопкинс в Съединени американски щати, единствено през последните 12 месеца инфлацията във Венецуела е повишена с над 16 000 %. От 2015 година Централната банка на страната към този момент не разгласява публични данни за инфлацията. Според някои критици, това е опит да се прикрие пагубното състояние.
Но обезценяването на боливара е видно за всеки, който влезе в първия магазин в южноамериканската страна: при започване на май 2018 кг говеждо месо е коствало 2,7 милиона боливара, колкото е минималната месечна заплата в страната. Чашка кафе, която преди година е коствала 2 хиляди боливара, през май се е продавала за 200 хиляди.
Невижданата хиперинфлация, дефицитът на хранителни артикули и растящата престъпност карат доста венецуелци да търсят избавление в близки страни като Колумбия, Еквадор, Бразилия и Перу. Постепенно това се трансформира в бежанска рецесия. По данни на Международната организация по миграцията, повече от 1 милион венецуелци са напуснали страната от 2015 година насам.
Чанти и картини от боливари
Хесус Кампос се е преместил в Кукута през януари 2018. В началото се издържал с мляко с ориз, което продавал на хилядите венецуелци, които всеки ден минават границата в търсене на храна, медикаменти или работа. За чашка десерт той взимал по 45 хиляди боливара, само че му се случвало и клиенти да му изсипят цяла чанта с банкноти от по 100 боливара. " Много обменни бюра към този момент не одобряват тези банкноти, което ме подтикна да се опитам да ги употребявам за нещо по-стойностно ", споделя Кампос. Понеже към този момент знаел по какъв начин да прави чанти от празни цигарени кутии и остарели списания, той решил да опитва и с боливари.
" Трудно е, работим крепко, само че пък към този момент имаме задоволително пари, с цел да се храним и да плащаме наема си ", показва Кампос.
Той и брачната половинка му обаче не са единствените, които са намерили друго приложение за обезценените венецуелски банкноти. Графичният дизайнер Хосе Луис Леон, който живее в Сан Кристобал, употребява боливари за платно, върху което с маркери или лак за нокти изобразява разлчини сюжети - от обичайни венецуелски претекстове до известни японски манга-комикси. Снимки на творбите му могат да се видят в инстаграм.
25-годишният художник продава творбите си на клиенти от Съединени американски щати. Те заплащат до 100 $ за картина. Творбите му се продават добре и във Венецуела, там вървят сред 2 и 20 $ парчето. Дори една известна изложба в столицата Каракас е закупила негово произведение.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР