Много често по плажовете около Палма де Майорка се издигат

...
Много често по плажовете около Палма де Майорка се издигат
Коментари Харесай

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Много постоянно по плажовете към Палма де Майорка се издигат червени знамена и при умерено море. Причината за това е малко известна. И доста мръсна.
Майорка е известна със своите бели пясъчни плажове и заливи с транспарантно чиста вода. Не и към столицата Палма. Тук фекалните води нерядко се изливат напряко в морето. „ Когато вали, локалните пречиствателни станции не са в положение да поемат големите количества вода, по тази причина огромна част от отпадните води отиват непречистени напряко в морето. В Европа това е неразрешено. Ако някоя частна компания или някой жител извърши сходно нещо, го глобяват, а тук това си е нормална процедура “, възмущава се Аина Барчело от Портиксол, едно от известните покрайнини на Палма.
Тя не разрешава на щерка си да се къпе там в морето. Вместо това пътува с нея един час до плажа на една природозащитена зона. „ На пръв взор замърсяването на водата не си проличава. В разгара на сезона по плажовете към Палма постоянно издигат аления байрак, само че малко туристи знаят за какво “, споделя тя. Пречиствателните станции на балеарския остров са остарели.
Неус Триол е шефка на общинските служби за отпадно стопанство и признава, че градът има сериозен проблем. „ Когато вали, пречиствателните съоръжения не смогват да поемат всичката дъждовна вода и тя се смесва с отпадните води на частните семейства. Част от тези нечисти води се вливат напряко в морето “, споделя тя.
Мнозина упрекват предходното консервативно държавно управление, че години наред не си е помръднало пръста, с цел да реши казуса. Новата лява коалиция най-малко съумя да изтръгне заричане от държавното управление в Мадрид, че ще бъде построена нова пречиствателна апаратура в Палма. Строежът ѝ обаче ще отнеме много години. А и една пречиствателна апаратура няма да реши целия проблем с отпадните води.
Борба против замърсяването
Палма де Майорка помни и други времена, когато морето и плажовете бяха чисти. На Аина Барчело ѝ е пристигнало до гуша от нескончаемите екологични проблеми. Затова се е включила към екологичната организация „ Ondine “. Там провеждат учебни планове и обръщат внимание на децата върху проблемите на околната среда. Нерядко учениците вземат участие в акции за събиране на боклуци. На повърхност от 50 квадратни метра на плажа в Ел Аренал неотдавна бяха събрани 700 найлонови торбички, безчет по-дребни пластмасови боклуци, фасове, бутилки, детски играчки и санитарни материали.
„ Не всички боклуци на Майорка са от самия остров. Много кораби също изхвърлят отпадъците си в морето. От северноафриканското крайбрежие също доближават нечистотии до испанските крайбрежия. Това си проличава по арабските надписи, които откриваме “, споделя Неус Триол. Местните еколози обаче считат, че Майорка не трябва да бяга от личната си отговорност и приканват жителите и туристите да се отнасят по-отговорно към околната среда. „ Една нова пречиствателна станция не може да свърши всичката работа вместо нас. От нас самите зависи да ограничим замърсяването на околната среда “, пледират те.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР