През юни Русия посреща хиляди гости от чужбина. Руснаците са

...
През юни Русия посреща хиляди гости от чужбина. Руснаците са
Коментари Харесай

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

През юни Русия посреща хиляди посетители от чужбина. Руснаците са наясно с това и всеобщо дават жилищата си чартърен, надявайки се да създадат огромен удар. Кореспондентка на Дъждовни води от Москва също реши да опита. Ето какво споделя:
Моята другарка Марина ми даде тази концепция. Тя от дълго време дава жилището си в Москва чартърен на чужденци посредством Airbnb. " Ние постоянно можем да отидем на вилата. За нас това е метод да си спестим наема и да припечелим нещо от горната страна. Хазяинът не знае, че развиваме такава активност. Мисля си обаче, че му е все едно " - това ми описа Марина преди време. Обикновено моята другарка дава своя двустаен апартамент за 4000 рубли дневно (около 55 евро). Всъщност, тя даже дава чартърен единствено едната стая. В другата заключва персоналните си движимости.
През есента на 2017 година търсенето на квартири чартърен за лятото на 2018 обаче повишено и Марина решила да вдигне цената на 5000 рубли дневно (около 68 евро). " Още през декември нашето жилище беше наето за целия месец по време на Световното състезание. Четирима французи, семейство от Австралия, две двойки на междинна възраст от Германия, Бразилия, Аржентина, ЮАР... А след това се развихри същинска тресчица и ние разбрахме, че в действителност е можело и да спечелим три пъти повече. Имахме опция да анулираме всички поръчки и да вдигнем цената, само че това щеше да повреди имиджа ни на наемодатели ", описа ми Марина.
През януари 2018 година търсенето на жилища чартърен в градовете, в които се играят срещите от Световното състезание по футбол, набъбна още повече. В уеб страницата Airbnb можеха да се видят разгласи за остарял едностаен апартамант в Подмосковието за 250 евро дневно. А в центъра на Москва човек не можеше да откри квартира за по-малко от 400 евро. В този интервал нощувката в интернат струваше сред 12 000 и 15 000 рубли дневно (163 - 204 евро). " Наемодателите напряко бяха полудели. За жилище, което нормално се дава чартърен за 50-60 хиляди рубли на месец, те желаеха минимум 450 000 рубли. Не, по-добре да желаеме милион, си споделяха дори някои. При това жилището въобще не коства толкоз " - това ми описа посредничката на недвижими парцели Екатерина Симарева.
Какво претърпях аз
Помислих си, че в случай че за един месец мога да изкарам толкоз доста пари, мога да се преместя за малко във вилата на село. През зимата започнах да поправям жилището. Пуснах го в Airbnb малко преди началото на Световното състезание по футбол. Всички говореха, че цените на наемите ще се повишават. Договорихме се с хазяина, комуто заплащам 52 000 рубли на месец, че ще разделяме поравно всичко, което е над тази сума.
Обявих цена от 250 евро. Почти незабавно семейство колумбийци резервира жилището за две денонощия. Дори не съумях да прегледам деликатно поръчката им, тъй като бях задействала настройката " незабавна резервация ", която дава право на Airbnb автоматизирано да удостовери резервацията на записаните консуматори. Зарадвах се, само че изключих тази конфигурация. Все отново желаех да имам опция да контактувам с евентуалните наематели, преди да дам единодушието си. Няколко седмици преди началото на Световното състезание обаче цените в Москва започнаха да падат. Никой не демонстрираше интерес към обявата ми в Airbnb. За месец юни цените на наемите стигнаха приблизително до 165 евро дневно.
Може да се каже, че малко преди самото начало на Световното състезание предложенията в Airbnb в най-общи линии подхождаха на търсенето. Жилищата се даваха чартърен за 90 евро дневно - колкото са и междинните пазарни цени в Москва. Посредничката на недвижими парцели Екатерина Симарева показа пред мен, че и в нейната организация търсенето е намаляло. Тя дава отговор за 270 жилища в Москва, само че до този миг е отдала чартърен едвам 43 жилището - макар че има необятна мрежа от клиенти и седемгодишен опит на московския пазар на недвижимите парцели. Нейната посредническа компания обезпечава жилища за сътрудници и обслужващ личен състав на Световното състезание, а не за ентусиасти. Наемите при нея са доста по-скъпи - по 15 000 рубли дневно, като 5000 рубли отиват за оперативни разноски - личен състав, всекидневно разчистване, промяна на спалното долни дрехи, възможни дребни поправки и така нататък Фирмата печели 5000 рубли, а останалите 5000 рубли получава притежателят.
Разбрах, че няма да забогатея
Самата аз се натъкнах и на още едно затруднение. Оказа се, че разплащането посредством Airbnb не е чак толкоз елементарна работа. Сайтът изпраща на наемодателя по пощата американска банкова карта Payoneer, с която в чужбина могат да се теглят пари единствено против комисионна от 2 до 4 %, според от сумата. Моята другарка Марина споделя, че изчаквала да се натрупа по-голяма сума, след което си купувала нещо с парите - да вземем за пример самолетни билети.
Равносметката от цялата тази работа обаче не е кой знае какъв брой добра. Като приспадна месечния наем, разноските за разчистване, налозите и частта, която дадох обещание на притежателя, чистата ми облага по време на Световното състезание би трябвало да бъде към 50 000 рубли (около 680 евро). Явно няма да натрупам цяло положение. Освен това не е изключено да похарча тези пари за нов ремонт. Но за това какви ще се окажат моите посетители, по какъв начин ще се държат и в какво положение ще оставят жилището, ще опиша в един от идващите репортажи.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР