В Германия кандидатите за убежище получават до 345 евро на

...
В Германия кандидатите за убежище получават до 345 евро на
Коментари Харесай

Къде по колко пари получават бежанците?

В Германия претендентите за леговище получават до 345 евро на месец. Така страната се подрежда на едно от първите места по този индикатор. Но какъв брой тъкмо дават другите? Ето къс преглед, обхващащ осем европейски страни:
Европейското право за даване на леговище задължава страните-членки на Европейски Съюз освен да подсигуряват почтена процедура по даването на леговище. То предписва и минималните филантропични и обществени стандарти за обезпечаване на прехраната и подслона на претендентите за леговище. Тези стандарти включват " прехраната, както и грижите за физическото и психическо здраве на мигрантите ". В другите страни от Европейски Съюз " услугите, които би трябвало да подсигуряват съответен витален стандарт ", въпреки всичко се разграничават. В някои страни бежанците получават избрана сума пари, а другаде - ваучери за избрани магазини.
Германия
Бежанците в Германия получават на човек оптимално по 354 евро на месец. Това са 70 евро по-малко от сумата, която получават продължително безработните германци - така наречен помощи Харц 4. Право на тази финансова помощ за бежанци имат тези, които живеят в частна квартира. В някои случаи част от тези 354 евро се изплащат под формата на ваучери. В държавните общи бежански приюти се изплащат оптимално 135 евро месечно на човек - под формата на пари в брой или ваучери. Право на естествените обществени помощи имат единствено тези, които към този момент са получили бежански статут.
Италия
Докато бъде взето решение по молбата за леговище, подадена от даден претендент, италианската страна е длъжна да се грижи за подслона на бежанците. Те имат право на храна, облекло и хигиенични продукти. Два месеца след подаването на молба за леговище бежанците имат право да работят. Настанените в подслон безработни бежанци получават 75 евро на месец, т.е. 2,50 евро дневно. Финансовите помощи са обвързани с престоя в приютите.
Швеция
Бежанците, които имат опция сами да обезпечават прехраната си, би трябвало да заплащат сами и подслона си. Тези, които не могат да си го разрешат, биват настанявани гратис в бежански приюти. Всеки емигрант, живеещ в подслон, получава към 70 евро джобни на месец. За всяко дете се прибавят по 55 евро. Бежанците, които живеят отвън държавните бежански приюти, получават към 225 евро на месец, които би трябвало да стигнат за храна, облекло, медикаменти, развлечения. В тази сума не е включен наем за жилище. Когато бежанците получат право на леговище и позволение за работа, са длъжни сами да се грижат за подслона си. Само за съпоставяне: един пълновръстен швед, който е подвластен от обществени услуги, получава 394 евро на месец.
Франция
От 2015 година насам всички търсещи леговище във Франция получават по 204 евро на месец. Всеки различен член от същото домакинство получава в допълнение 102 евро за прехраната си. Така да вземем за пример четиричленно семейство получава месечно 408 евро. Сумата се преизчислява годишно и се напасва към равнището на инфлация. Бежанците, които откажат настаняване в държавен бежански подслон, нямат право на обществени помощи. В множеството случаи бежанците получават специфична кредитна карта и не е належащо да имат банкова сметка.
Англия
Бежанците във Англия нямат право на избор на подслона си. Държавата ги настанява в някой бежански подслон и заплаща по 170 евро на човек за издръжка, облекло и хигиенични продукти. Жените с деца под три години и бременните получават в допълнение по 13 евро на месец. Търсещите леговище във Англия нямат право да работят. В подмяна на това достъпът до националната здравна система и до държавните учебни заведения е безвъзмезден.
Испания
Приемът и интеграцията на търсещите леговище в Испания са разграничени на три етапи, всяка от които трае шест месеца. В първата фаза бежанците живеят в общи приюти с издръжка и получават месечно към 50 евро джобни. За всяко дете бежанецът получава в допълнение по 19 евро. Държавата възвръща разноските на бежанците за градския превоз, здравното обслужване, езиковите курсове и разноските за писмени преводи - само че единствено против показване на разписка. Във втората фаза бежанците живеят в частни квартири. Държавата поема разноските за наем и отпуска сред 300 и 500 евро на месец - според от фамилното състояние. В третата фаза бежанците могат да работят и получават обществени помощи единствено в тежки случаи.
Австрия
Бежанците могат да се настанят в предоставените от страната бежански приюти. В случай че за тях се поставят цялостни грижи, те получават единствено джобни пари в размер на 40 евро. Когато живеят в подслон, в който би трябвало да пазарят и готвят сами, те получават в допълнение сред 150 и 200 евро на месец. В някои провинции ставката за деца е понижена на 100 евро. За облекло бежанците получават до 150 евро на година, в множеството случаи като ваучер за строго избрани магазини. Учениците получават до 200 евро годишно за образователни пособия - също под формата на ваучери. Тези, които се настанят в частна квартира, получават сред 320 и 365 евро месечно на човек от страната, като в тази сума е включен и наемът.
Гърция
Отговорността за бежанците в Гърция си разделят две организации - Националният център за обществени услуги и Върховният комисариат за бежанците към Организация на обединените нации. Те се грижат за главните потребности на бежанците и за здравното им обслужване. Бежанците, които живеят в държавен бежански подслон, получават месечно по 90 евро джобни на човек. Понякога тази сума се изплаща под формата на ваучери. При фамилиите сумата е малко по-различна: седемчленно семейство да вземем за пример, което живее в частна квартира, получава общо до 550 евро на месец.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР