Преките аграрни субсидии на ЕС привличат различни мафиотски структури в

...
Преките аграрни субсидии на ЕС привличат различни мафиотски структури в
Коментари Харесай

Словакия: Мръсната битка за нивите

Преките земеделски дотации на Европейски Съюз притеглят разнообразни мафиотски структури в Източна Словакия. Те рекетират фермерите и ги изтласкват от земите им. Един от засегнатите споделя.
Франтишек Оравец постоянно е желал да бъде фермер – също като татко си и дядо си. 47-годишният мъж има огромно стопанство в Югоизточна Словакия с общо 2.900 хектара земя. Една част от нея е негова благосъстоятелност, а друга е взета под аренда. Стопанството си е изграждал в продължение на две и половина десетилетия. Но от близо три години насам Оравец не е садил нищо, нито пък е прибирал годишна продукция.
Вместо това преглежда документи, чете писма от юристи и се влачи по съдилищата. Показва и една фотография, на която е с окървавено лице и строшен нос, откакто бил пребит на личната си равнища. „ Те желаеха да ми лишават земята. Нима това е допустимо да се случи в правова страна от Европейски Съюз?! “, споделя фермерът възмутено.
Как се краде земя в наши дни
Оравец принадлежи към група от двадесетина дребни и междинни фермери, станали жертва на модерните форми на обир на земя. Криминални мрежи от локални политици и компании получават собствеността върху селскостопанските площи посредством юридически трикове и след това прибират парите от директните земеделски дотации на Европейски Съюз. Пролуки в закона и малки врати в словашките разпореждания за разпределение на аграрните дотации улесняват въпросните мафиотски структури. Властите също играят избрана роля в една страна, в която положителните връзки с политическия хайлайф са от решаващо значение.
Проблемите на Франтишек Оравец стартират през 2015 година. Неизвестна земеделска компания ненадейно почнала да обработва 700 хектара от неговите лични площи, част от които пустеели. Когато се обърнал за помощ към управляващите, компанията показала подправени контракти за аренда, а от полицията му декларирали, че не могат да създадат нищо, тъй като казусът трябвало да се обясни пред съда. Франтишек Оравец споделя, че същата компания е показала подправените контракти за аренда и пред словашката Служба за разпределение на европейските земеделски дотации. В резултат на това службата спряла всички дотации за фермера. От три години се точи правосъдната препирня по въпроса.
Междувременно Оравец съумял да си издейства правосъдно решение, което удостоверява собствеността му върху селскостопанските площи, само че правосъдното му вървене по тъгите продължава и до ден-днешен. През септември 2016 година той направил опит да снима с мобилния си телефон противозаконната обработка на земите, което имало трагични последствия. Оравец бил брутално пребит. Нападателите му нанасят рани по гърба и по лицето. Носът му бил строшен.
Никой не смее да се оплаква
Фирмата, с която спори Франтишек Оравец за земите си се споделя ESIN Group и се занимава с какво ли не – от търговия на недвижими парцели през създаване на електроцентрали и произвеждане на бетон, та чак до селско стопанство. Фирмата отхвърли да вземе отношение по правосъдния спор с Оравец. Представителят на Службата за разпределение на европейските земеделски дотации също отхвърли да направи изказване по случая пред Дойче Веле. Франтишек Оравец е единствено един от известните досега двайсетина случая на излъгани фермери в Източна Словакия, които се осмелиха да опишат за случилото се пред медиите. Никой не знае същинския брой на засегнатите от сходни далавери, тъй като малко на брой се осмеляват да приказват намерено за измамите. Регионалните медии единствено понякога оповестяват за сходни истории, в това число и тъй като се притесняват да не бъдат дадени под съд и унищожени финансово.
Едва убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк в края на февруари стана мотив политическите корупционни афери и проведената престъпност да станат притежание на словашката общност. Така стана и във връзка така наречен земеделски кавги. Междувременно даже основният прокурор Яромир Чижнар призна, че в Източна Словакия работи земеделска мафия от локални политици и компании, които благодарение на корумпирани служители лишават земите на фермерите и прибират парите от директните земеделски дотации на Европейски Съюз.
Като в Дивия запад
През последните месеци словашкият президент Андрей Киска на няколко пъти прикани държавното управление и виновните управляващи да решат проблемите на фермерите. В края на предходната седмица той одобри делегация на ощетени фермери, които в символ на митинг бяха блокирали с трактори придвижването в столицата Братислава. Министърката на селското стопанство Габриела Матечна обаче отхвърли да одобри протестиращите фермери. Все отново беше назначена проверяваща комисия, която да прегледа съмнителните случаи. Фермерите обаче считат, че единствено ги залъгват. На сходно мнение е и Франтишек Оравец. Завладяло го е възприятие за беззащитност. Споделя, че към момента получава закани и споделя, че в Словакия е прекомерно елементарно да се фалшифицират договорите за аренда, с което да се провокират дълголетни правосъдни разправии. Оравец споделя, че към този момент е бил заставен да продаде част от земите си, с цел да заплати адвокатските и правосъдните разноски. Младият фермер е изгубил доверие в словашката страна. „ Това тук не е правова страна. Ситуацията е същата, като в Америка преди 300 години. Пристига някой, забива колче в земята и споделя: Тази земя към този момент е моя! “.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР