Гръцкото правителство няма да внесе за ратификация меморандумите за сътрудничество,

...
Гръцкото правителство няма да внесе за ратификация меморандумите за сътрудничество,
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Гръцкото държавно управление няма да внесе за ратификация меморандумите за съдействие, подписани със Северна Македония във връзка с процеса на присъединение към Европейски Съюз, разгласи министър председателят Кириакос Мицотакис, оповестява гръцкото издание Катимерини.

Той изясни, че тези меморандуми ще стоят в чекмеджето, до момента в който гърците не са безусловно уверени, че другата страна съблюдава всички разпореждания на Преспанското съглашение.

Ако Гърция утвърди меморандумите, тя „ ще загуби всевъзможен лост, който има “, с цел да окаже напън върху прилежащата страна да съблюдава договорката, сподели Мицотакис.

Припомняме, че меморандумите бяха импортирани за гласоподаване в Народното събрание от главната съпротива в Гърция. Това се случи единствено няколко дни след скандалната клетва на новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която назова страната си просто „ Македония “, а " Северна Македония ", както е съгласно конституцията и съгласно договореностите от Преспа. 

Преспанското съглашение беше контрактувано през 2018 година сред някогашния министър председател и някогашен водач на СИРИЗА Алексис Ципрас и неговия сътрудник от Северна Македония Зоран Заев. Именно сдпоразумението, както и договорът сред Македония и България бяха аргументите за приемането на югозападната ни съседка в НАТО.

„ Бях предизвестил с ясно изказване новото държавно управление в Скопие, че всяко отклоняване от осъществяването на съглашението сигурно ще има съществени последствия за връзките ни със Северна Македония, а също и за европейския път на страната “, добави още Мицотакис. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР