Руснаците вадят жълт картон на пенсионната реформа. Хиляди хора протестират

...
Руснаците вадят жълт картон на пенсионната реформа. Хиляди хора протестират
Коментари Харесай

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Руснаците вадят жълт картон на пенсионната промяна. Хиляди хора стачкуват против проектите на държавното управление да увеличи пенсионната възраст. Миодраг Сорич с преписка от Москва.
До 2034 година пенсионната възраст за дамите би трябвало да бъде увеличена последователно до 63 години, а за мъжете до 65 години до 2028 година. От 1932 година насам дамите в Русия се пенсионират на 55, а мъжете на 60 години. Всички досегашни опити за повишение на пенсионната възраст се провалиха. Последният - през 2005 година. Тогава президентът Путин даде обещание, че пенсионната възраст няма да се трансформира, до момента в който той е президент на страната. Сега обаче Путин не споделя нищо по отношение на проектите на своя министър-председател. Много специалисти допускат, че Путин е натоварил Медведев да ревизира реакциите по отношение на плануваното повишение на пенсионната възраст. Ако съпротивата се окаже доста мощна, Путин може да анулира пенсионната промяна или в краен случай да наложи допустим за всички компромис.
В съпоставяне с Европа, руснаците се пенсионират прекомерно рано. Много критици обаче пропущат един факт. А точно, че след пенсионирането на хората им остават прекомерно малко пари за оцеляване. Затова множеството по-възрастни хора работят до момента в който им разрешава здравословното положение. Според формалната статистика, междинната месечна пенсия в Русия е 13 342 рубли, или 180 евро. Това не са доста пари, само че и те са доста значими за множеството руснаци. Пенсията им обезпечава финансови облекчения и други обществени придобивки. Затова те стачкуват против плануваната пенсионна промяна. Досега управляващите разрешаваха демонстрациите в градовете, където не се играят мачове от Световното състезание по футбол. След приключването му могат да бъдат позволени демонстрациите и в Москва и Санкт Петербург. Резултатите от анкетите демонстрират, че всеки девети от 10 съветски жители е срещу повишението на пенсионната възраст.
Правителството подценява съпротивата
Очевидно държавното управление в Москва е подценило съпротивата против пенсионната промяна. Много руснаци са загрижени, че просто няма да доживеят до пенсия или че ще получават минимални пенсии. Сегашната дълготрайност на живота измежду мъжете е 67,5 години. И в случай че те се пенсионират на 65 годишна възраст, ще се радват на пенсията си две години и половина. Според формалните статистики, в 47 от общо 83 съветски района междинната дълготрайност на живота е под 65 години. Мнозина считат проектите на държавното управление за несправедливи. Слаба разтуха за тях е, че междинната дълготрайност на живота може да се усили през идващите десетилетия.
Освен това през 1990-те години доста руснаци са работили без трудов контракт. Последицата: удръжки от пенсията. Тези хора още един път са „ осъдени " от неспособността на Москва да провежда прехода от социалистически към пазарно-икономически модел най-малко ненапълно обществено заслужено. Недоволството измежду доста руснаци пораства и заради нескопосаните тактически маневри на държавното управление. Премиерът Дмитрий Медведев разгласи своите проекти за пенсионна промяна в навечерието на Световното състезание по футбол. По този метод поражда усещането, че държавното управление желае да прокара непопулярните си ограничения, до момента в който тече Световното състезание.
Синдикатите и опозиционерите стачкуват
Независимите синдикати и опозиционерите желаят да извлекат облаги от тази неточност. Привържениците на Алексей Навални всеобщо излязоха по улиците на митинг. Към протестни демонстрации приканиха ляворадикалният „ Ляв фронт “и последователите на либерала Явлинский. В сибирския град Омск, във Владивосток и Твер стачкуващите приканиха за оставката на Путин и на държавното управление. Съпротивата против пенсионната промяна е добре пристигнала и за комунистите. Техният водач Генадий Зюганов с право отбелязва, че рейтингът на държавните партии е паднал с 12 % през последните седмици. В същото време рейтингът на комунистите се е повишил с пет %. Комунистите упорстват да бъде извършен народен референдум за пенсионната промяна. 2,6 милиона души към този момент са подписали петиция против проектите на държавното управление. Кремъл отбелязва със угриженост, че съпротивата против пенсионната промяна сплотява парламентарната и извънпарламентарната съпротива. Сред съперниците на пенсионната промяна е и живеещият в заточение олигарх Михаил Ходорковский.
В сегашната полемика никой не се замисля за икономическите фактори. Никой не загатва за демографския проблем на Русия. В страната има 47 милиона пенсионери. Все по-малко хора заплащат пенсииони осигурителни вноски. Населението застарява. В Русия се раждат малко деца. От 2005 година насам, междинната дълготрайност на живота се е нараснала със седем години. През 2012 година президентът Путин усили пенсиите с 40 %, а това затормозява държавната хазна. Москва внася в пенсионната каса 45 милиарда евро годишно. И тази пенсионна система може да бъда финансирана единствено в случай че цените на петрола и природния газ са високи. Лошото е, че множеството руснаци въобще не мислят сами да се погрижат за старините си. Както и по руско време, те се осланят на страната. Независимо от това по какъв начин ще приключи Световното състезание по футбол, Кремъл няма да може дълго да пренебрегва съпротивата против повишението на пенсионната възраст.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР