В Унгария има символичен брой бежанци, но премиерът Орбан не

...
В Унгария има символичен брой бежанци, но премиерът Орбан не
Коментари Харесай

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

В Унгария има алегоричен брой бежанци, само че министър председателят Орбан не стопира да громи мигрантите и да твърди, че са „ троянският кон, посредством който навлиза тероризъм “. За мнозина консервативни политици той е образец за подражателство.
Виктор Орбан обича ясните думи и не желае бежанци в Европа. Показателно е негово патетично изказване за европейската миграционна политика от есента на 2015 година: " Всеки европейски политик, който дава очаквания на пришълците за по-добър живот и ги окуражава да изоставят всичко и да поемат към Европа, рискувайки живота си, е безконтролен. Ако Европа не си възвърне здравия разсъдък, ще загине в една съдбовна борба ".
Виктор Орбан изрече тези думи в апогея на бежанската рецесия през септември 2015 година. В същото време разпореди да бъде издигната телена ограда по унгарската граница. Неговата цел бе да държи бежанците надалеч от Унгария. От този миг нататък Орбан се прочу в Европа като човек, който води извънредно корав и конфронтационен курс в миграционната политика.
Подстрекателят
Повечето унгарци не бяха сюрпризирани от неговите думи. Виктор Орбан е съосновател и ръководител на партията ФИДЕС и ръководи Унгария от 2010 година насам. От 1998 до 2002 година той също беше министър-председател на Унгария. А един от стълбовете на неговата политика е суровия курс против миграцията. В началото на политическата си кариера Орбан минаваше за либерал, само че в този момент предизвестява за " заплахите ", които основават бежанците в Европа. Миграцията за него се е трансформирала в " троянски кон на тероризма ". Той желае да резервира етническата конструкция на Унгария непроменена и приказва против „ смесването на народностите “.
Орбан изрично отхвърля и предложенията за по-справедливо разпределение на бежанците в Европа. В рамките на европейската политика Унгария трябваше да одобри 1.300 бежанци, само че до момента не е позволила на своя територия нито един. Масовите митинги, тъжби и даже заведената процедура против Унгария за нарушение на европейските контракти, не трансформираха нищо в това отношение.
Виктор Орбан и неговата партия жънат непрекъснати вътрешнополитически триумфи с тази политика. На 8 април в Унгария се организираха парламентарни избори, извоювани още веднъж изрично от ФИДЕС. Съюзът сред ФИДЕС и Християндемократическата национална партия завоюва съвсем две трети болшинство в унгарския парламент.
Пример за подражателство и измежду консерваторите в Германия
Изглежда, че тактиката на Орбан носи триумфи освен в Унгария. Политици от левия партиен бранш подлагат на критика остро унгарския министър председател, само че тезите му срещат утвърждението на консервативните политици в Европа, в това число и в Германия. През предишните години Орбан беше чест посетител на конференциите на ХСС в Бавария. А ръководителят на ХСС Хорст Зеехофер през октомври 2016 се обърна към него с думите: " Скъпи Виктор ". Самият Орбан разказва своето отношение към ХСС като " неповторимо приятелство по оръжие ".
Между реториката на Орбан против бежанците и действителностите в множеството европейски страни има голямо разминаване. В 28-те страни-членки на Европейски Съюз с над 500 милиона поданици през декември предходната година са били регистрирани близо 2,3 милиона бежанци.
Това дава отговор на 0,45 % от общото население. А в Унгария този % е доста по-нисък. В основаните от Орбан директни зони по границата със Сърбия са подслонени няколкостотин души. По публични данни, през 2017 година в Унгария са били подадени 3.350 молби за леговище – множеството от които са на хора от Афганистан, Ирак и Сирия. Едва 1.000 от тях са получили субсидиарна отбрана – т.е. единствено право на краткотраен престой.
Малък проблем - огромна изразителност
Само 100 молби за леговище са получили позитивен отговор. Тези хора получават право на престояване в страната и подсигурени медицински грижи. Те имат право да останат в продължение на един месец в бежански подслон, след което обаче би трябвало сами да се грижат за прехраната си. На всеки 10.000 души население в Унгария сега се падат по шестима бежанци. Само за съпоставяне: в Германия на всеки 10.000 души се падат по 117 бежанци. Въпреки дребния брой на бежанците в Унгария миграционната политика ще играе основна роля и по време на формалното посещаване на Орбан в Берлин. Унгарският министър председател не утвърждава политическата линия на Ангела Меркел. На конференция в Брюксел през 2017 година той съобщи, че " бежанците не са европейски, а немски проблем " – въпреки да е повече от ясно, че това се разминава с действителността.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР