Преди 100 години, един представител на Bentley 3 Litre се

...
Преди 100 години, един представител на Bentley 3 Litre се
Коментари Харесай

Над 3 милиона лири за първото Bentley на Льо Ман

Преди 100 години, един представител на Bentley 3 Litre се трансформира в първата британска кола, която взима присъединяване в емблематичното за автомобилния спорт съревнование 24-те часа на Льо Ман. Днес, същият този автомобил към този момент има нов, британски, притежател, който е заплатил над 3 000 000 британски лири за неговото придобиване.

Уникалният от историческа позиция представител на Bentley 3 Litre е с следващ номер на шасито 141 и е бил ръководен от канадския деец от Първата международна война Джон Дъф. След връзка с Уолтър Бентли, автомобилът е бил особено квалифициран от Bentley и с възложен от компанията фабричен тестови водач, който да извършва функционалността на втори водач за тима на Дъф. По време на надпреварата, тандемът слага връх на трасето със скорост от съвсем 67 благи в час и финишира на четвърто място в генерално класиране, макар пробитият си контейнер.

През годините след присъединяване си на Льо Ман, шаси 141 на Bentley 3 Litre има много нещастна орис, включваща употреба под формата на теглителна машина, съществени модификации по структурата и други.

Автомобилът е преоткрит през 80-те години на предишния век, когато притежателят на Donington Car Museum получава позвъняване от 97-годишна дама, която му предлага да купи два остарели автомобила, които са били паркирани в нейната плевня- едно Bentley и Voisin. Сделката е подписана, само че чак след прочут интервал от време, авто публицист разпознава първата от колите, като първия участник на Bentley в Льо Ман.

В последна сметка е била реализирана договорка с австралийския колекционер Питър Бригс, чиято болид Brabham от Формула 1 е бил даден на предпазване в музея Донингтън. Състезателната кола остана в музея, а Bentley-то се насочи към Австралия, с цел да бъде реставрирано и в последна сметка да се трансформира в централен експонат на Briggs` York Motor Museum покрай Пърт.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР