Новата схема на ЕС за ценообразуване на въглеродни емисии от

...
Новата схема на ЕС за ценообразуване на въглеродни емисии от
Коментари Харесай

Новата скица на Европейски Съюз за ценообразуване на въглеродни излъчвания от превоза и отоплението, която би трябвало да бъде въведена в целия блок през 2027 година, може да докара до по-високи скокове на цените, в сравнение с в началото се смяташе, обявиха основни законодатели пред Euractiv.

От 2027 година Европейски Съюз ще стартира да ценообразува излъчванията на CO2 от здания и авто превоз с нова скица за въглеродните излъчвания, известна като Система за търговия с излъчвания 2 (ETS2).

Когато системата беше контрактувана през 2023 година, евродепутатите дадоха обещание, че цените ще останат под 45 евро за звук CO2, което значи спомагателна цена от към 10 цента на литър дизел или бензин.

Евродепутатът Петер Лизе от ЕНП, който беше основният договарящ на Европейския парламент по досието, сподели пред Euractiv, че е „ в този момент е малко по-песимистично надъхан “, че лимитът от 45 евро може да бъде непокътнат, „ тъй като имаме неуспехи по повод както при превоза, по този начин и при постройките. ”

Тъй като Системата за търговия с излъчвания 2 е пазарна, в случай че Европа е по-малко сполучлива при последователното унищожаване на зависимостта си от енергийни източници с интензивно потребление на CO2, търсенето на документи за излъчвания на CO2 ще нарасне и надлежно цената на въглерода ще скочи. Лизе обаче добави, че „ наша обща задача е да избегнем този сюжет “.

Емисиите от здания, породени най-много от отоплителните системи, и от пътния превоз, породени най-вече от коли и камиони, сега понижават по-бавно от прогнозите на Европейската комисия.

Междувременно някои закони за понижаване на излъчванията в тези браншове – като директивата на Европейски Съюз за постройките и немския закон за възбрана на нови газови и нагреватели, бяха доста смекчени или ще влязат в действие на по-късен стадий, като възбраната на моторите с вътрешно горене до 2035 година

Това развиване може да докара до по-голямо търсене на квоти за излъчвания през 2027 година и затова до по-висока цена на въглерода.

Регулирането на отоплението провокира противоположна реакция

Ситуацията в родната му Германия изключително тревожи Лизе: „ Миналата пролет доста хора към момента бяха решени да конфигурират неутрални във връзка с климата отоплителни системи “, сподели той и добави, че дебатът по закона за отоплението е бил несполучлив.

През 2023 година германците инсталираха 790 000 нови газови котли – повече от която и да е от предходните 20 години. Мнозина споделят, че този скок се дължи на суматоха, по тази причина притежателите на жилища се надпреварваха да конфигурират нови газови котли, преди да бъдат неразрешени от идните правила.

Що се отнася до излъчванията от превоза, Лизе твърди, че немският министър на превоза Фолкер Висинг „ в действителност не прави нищо “ и уточни спада в продажбите на електрически транспортни средства (12,2% от всички нови транспортни средства през април 2024 година против 14,7% през април 2023 г.).

Неуспехът на Германия да реализира своите климатични цели в тези два бранша значи, че „ натискът е по-голям и цените се повишават “, съгласно Лизе.

45 евро таван е „ доста мека спирачка “

Други законодатели споделят опасенията, че цените ще надвишават 45 евро.

„ 45 евро не е твърда граница в настоящия дизайн, а по-скоро доста мека спирачка “, сподели пред Euractiv Тимо Вьолкен, немски евродепутат и координатор по екологична политика на лявоцентристката група Социалисти и демократи.

„ Настоящите изследвания допускат, че цената може да се увеличи до 200 евро на звук “, сподели той, акцентирайки проучване на немския мозъчен концерн Agora Energiewende.

За да се избегнат 4социалните несъответствия “, са нужни повече пари във фонда на Европейски Съюз за обществен климат от 87 милиарда евро, който има за цел да смекчи въздействието на новата цена на въглерода върху най-бедните, сподели Вьолкен.

„ Хубаво е да забележим, че господин Лизе към този момент осъзнава това, което към този момент посочихме в договарянията по схемата “, добави той.

Какви уроци научихме?

През април предходната година Лизе сподели, че има „ относително огромна “ възможност цените да останат под прага от 45 евро, а евродепутатът-социалист Мохамед Чахим също означи, че „ няма причина да се допуска нарастване на цените за семействата ”.

Подобни мнения бяха направени и от договарящия на Зелените Михаел Блос. Сега той сподели пред Euractiv, че „ става все по-вероятно разноските да набъбнат над 45 евро заради блокирането на други закони от немската партия Християндемократически съюз “.

Блос призна, че сходни нараствания на цените биха заплашили триумфа на схемата, „ защото доста високата цена не е политически осъществима в Южна Европа “.

За Лизе обаче поуката от немския закон за отоплението и реакцията от него е фундаментално друга.

„ От закона за отоплението научихме, че регулаторното законодателство не води до по-добри резултати от пазарната стопанска система “, сподели той, като упрекна Зелените, че към момента имат вяра прекалено много в нормативната регулация.

Вместо това е нужна по-целенасочена поддръжка, с цел да се подкрепят семействата с ниски приходи да преминат към неутрални във връзка с климата други възможности, счита той.

„ Социалните проблеми съществуват на първо място измежду тези, които печелят под междинното. Разхлабването на схемата не взема решение нито един проблем. Ще би трябвало да се подхващат други ограничения за понижаване на излъчванията “, сподели Лизе и добави, че тези дейности „ може да са по-скъпи и да срещнат повече опозиция “.

*Източник: https://euractiv.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР