Пред съживяването на споразумението от 2015 г. между Техеран и

...
Пред съживяването на споразумението от 2015 г. между Техеран и
Коментари Харесай

В очакване на бял дим за иранската ядрена сделка

Пред съживяването на съглашението от 2015 година сред Техеран и шестте международни сили остават някои спънки. Нито Иран, нито Съединени американски щати желаят да наподобяват в " слаба " позиция по време на договарянията. Не е в безстопанствен интерес да се отхвърля от сделката, която е основна за предотвратяването на нуклеарна рецесия в Близкия изток.
Чакането свърши. И Иран, и Съединени американски щати към този момент са изпратили мненията си по отношение на предлагането на Европейски Съюз, целящо избавяне на нуклеарната договорка от 2015 година, и в този момент стартира развой на задълбочено изследване и сверяване до каква степен има припокриване в позициите. " Повечето страни, свързани с договарянията с Техеран, са съгласни с нашето предложение ", разяснява във вторник висшият представител на Европейски Съюз за външните работи и политиката по сигурността Жозеп Борел във връзка напъните за възкръсване на съглашението за ограничение на иранската нуклеарна стратегия в подмяна на повдигане на глобите. Доскоро това изглеждаше съвсем невероятно, само че в този момент има очаквания за възобновяване на документа, който бе подписан от Техеран и шестте международни сили преди седем години и който бе изоставен от някогашния американски президент Доналд Тръмп през 2018 година Оттогава Вашингтон върна глобите против Иран, който пък стартира да нарушава контрактуваните предели на обогатяването на уран.

В момента ислямската република води договаряния с петте непрекъснати представителя на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации плюс Германия и Европейски Съюз за връщане към съглашението. Борел съобщи, че Техеран е изискал няколко ремонти по предлагането на Европейски Съюз, което не бе оповестено обществено и което пристигна след 16-месечни непреки диалози сред Съединени американски щати и Иран с посредничеството на Брюксел. Според първия посланик на Европейски Съюз отговорът на Техеран е бил допустим. Но е рано да се каже, че се вижда бял пушек.
Реклама
" Усещането е, че би трябвало още малко време. Не е в безстопанствен интерес да се отхвърля от съглашението сега. Фактът, че има обмяна на връзка, е окуражаващ, само че това не е подписана договорка. Иранците към момента желаят неща, за които знаят, че ще е доста мъчно да реализират ", споделя пред " Капитал " Шашанк Джоши, редактор защита в сп. Economist.
Кой ще мигне първи
Пред връщането на страните към нуклеарната договорка има към момента доста незнайни. Например не е ясно дали Иран е отстъпил от основно свое искане. В началото на седмицата Reuters цитира върховен представител на Съединени американски щати, съгласно който Техеран се е отказал от настояването си интернационалните инспектори да прекратят някои следствия по отношение на неговата нуклеарна стратегия и необяснените следи от уран в три ирански обекта, което покачва опцията за съглашение. Американският представител акцентира, че изискванията са станали допустими за президента Джо Байдън единствено тъй като ислямската република е отстъпила. По думите му страната е направила крачка обратно и по отношение на друго свое искане, а точно Вашингтон да не причислява към този момент Иранския революционен гвардейски корпус към интернационалните терористични организации. В умозаключение представителят на Съединени американски щати споделя, че някои разлики остават и може да отнеме малко повече време за постигането на крайна сделка.
Ако договорката стане факт, инспекциите на атомната стратегия на Техеран ще бъдат възобновени за да се попречи на сдобиването с нуклеарно оръжие.
Отговорът от Иран пристигна ден по-късно. Ръководителят на Организацията за атомна сила в страната Мохамад Еслами съобщи, че Техеран няма да разреши инспекции отвън тези, които се съдържат в договорката от 2015 година " Нито дума повече, нито дума по-малко ", уточни той. И добави, че следствията на инспекторите по отношение на нуклеарната стратегия на Техеран би трябвало да бъдат прекъснати преди влизането в действие на новото съглашение. Усещането, че никоя от двете договарящи страни не желае да наподобява в " слаба " позиция, бе подсилено от следното заявление в иранския уебсайт Nour News: " Американците се пробват да кажат, че Техеран е отстъпил в диалозите, само че точно Вашингтон напусна нуклеарната договорка и тъкмо държавното управление на Съединени американски щати ще отстъпи от предходната си позиция, в случай че в този момент се върне в съглашението. "
Реклама
Ядрената договорка сред Иран и международните сили изглеждаше съвсем съживена през март след 11 месеца на индиректни договаряния сред Вашингтон и Техеран във Виена. Но процесът блокира поради някои спънки, в това число иранското искане по отношение на Иранския революционен гвардейски корпус. Ислямската република също по този начин изиска гаранции, че никой предстоящ американски президент няма да излезе от договорката. Но Байдън не можа да даде такива, защото съглашението е по-скоро политическа сделка, в сравнение с законово обвързващ документ. Ако ограниченията влязат в цялостна мощ, строгите инспекции на атомната стратегия на Техеран ще бъдат възобновени за да се попречи на сдобиването с нуклеарно оръжие. На страната ще бъде неразрешено да обогатява и да складира уран над избрани нива, като по този начин няма да разполага с нужния материал за изработката на бомба. Вероятно няма да й бъде разрешено да има уран, обогатен до 20% и 60%, какъвто складира сега, а по-напредналите центрофуги ще бъдат отстранени.
Израел счита, че " на масата в този момент е една неприятна договорка ".
Източници на Financial Times настояват, че съществена спънка сега е разногласието по отношение на настояването на Иран за американски гаранции, че ще продължи да получава икономическите изгоди от облекчаването на глобите, даже в случай че бъдеща администрация още веднъж се отдръпна от договорката.

" Има няколко ирански терзания, като двете упоменати в последно време са дали Съединени американски щати няма да изоставят още веднъж договорката и следователно Техеран да получи правото на обезщетения или на ответни дейности, както и настояването за затваряне на следствията против нуклеарната стратегия на страната. Има и други въпроси, които бяха повдигани в предишното, и не е несъмнено, че са изчезнали - да вземем за пример определянето на Иранския революционен гвардейски корпус за интернационална терористична организация. Иранците не са засягали в последно време тази тематика, само че това не значи, че казусът е решен ", обобщава Шашанк Джоши.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР