Преболедувалите COVID-19 да си направят изследване на урината, съветва нефрологът

...
Преболедувалите COVID-19 да си направят изследване на урината, съветва нефрологът
Коментари Харесай

Препоръка: Преболедувалите COVID-19 да изследват урината си |

Преболедувалите COVID-19 да си създадат проучване на урината, поучава нефрологът проф. Боряна Делийска от Клиниката по нефрология към болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ в изявление за Българска телеграфна агенция.

Практиката още през цялото време на пандемията сподели, че с изключение на белия дроб, коронавирусната зараза нападна и бъбрека. Установи се, че на доста от лежащо болните пациенти, инфектирани с коронавирусната зараза, бързо се утежнява бъбречната функционалност до степен, в която имат потребност от диализа или от лекуване с неестествен бъбрек.

COVID-19 може да нападна бъбрека - вирусът се свързва с избрани рецептори, които са в огромно количество в белия дроб, само че такива има и в бъбрека. По думите на проф. Делийска при проучване на урината би трябвало да се обърне внимание на резултатите на всички индикатори, изключително за съществуване на белтък, на еритроцити или на седимента.

Лекарят поучава всички преболедували, да изследват урината, а освен страдащите от бъбречно заболяване. Изследването на урина се предлага, без значение дали коронавирус инфекцията е минала леко или тежко.

Бъбрекът може да се повреди от няколко фактора, които го нападат по разнообразни механизми. Дори и без COVID-19, само че от друга тежка зараза, бъбрекът може да реагира.

При заразяване с COVID-19 у пациента се получава септично положение, тежка зараза, цитокинова стихия, обезводняване поради температура, намаляване на кръвното налягане, нараснала податливост към формиране на тромби, които могат да се образуват в огромните кръвоносни съдове, само че може да се появят и в микросъдовете, ситуирани в бъбрека.

Освен това, част от медикаментите за лекуване на коронавирусната зараза са релативно неподходящи за бъбречната функционалност. Всички тези фактори нападат бъбрека, а въпреки това, самият вирус непосредствено поврежда бъбречните кафези.

В изявления, които са от началото на пандемията, се посочваше, че може при заболели, които не са имали предишно бъбречно заболяване, да се появят белтък, кръв или еритроцити в урината, само че се оказа, че огромна част от болните развиват имунни увреждания на бъбрека.

Както ХИВ нанася провали на бъбреците, по този начин и коронавирусът поразява тези органи. На нефролозите стана ясно, че се появява коронавирус асоциирана нефропатия. Това бъбречно увреждане се характеризира с бързо понижаване на бъбречната функционалност, разясни проф. Делийска.

При хора, които преди да се заразят с ковид, са имали някакво хронично бъбречно заболяване, доста по-често се получава остро нарушаване на бъбречната функционалност в резултат на ковид. Тези пациенти доста по-бавно се възвръщат във връзка с бъбречната функционалност.

Има и едно проучване, което демонстрира, че измежду болните с хронично бъбречно заболяване, прекарали коронавирус, по-бавно се възвръщат и сърдечно-съдовата активност, белодробната система, мускулите, даже когнитивната функционалност. Пациенти, които не са имали предишно бъбречно заболяване, само че са преболедували същата по тежест коронавирус зараза, по-бързо се възвръщат.

По литературни данни при 30 на 100 от болните, които са били с някакво предишно бъбречно увреждане, се развива остро, бързо утежняване на бъбречната функционалност до степен на потребност от диализно лекуване . При част от тях след време се възвръща бъбречната функционалност или най-малко нямат потребност от диализа.

При друга част обаче мъчно се възвръща бъбречната функционалност, тъй като коронавирусът дава доста тежки некротични промени в структурните единици на клетките на бъбрека. Острото бъбречно увреждане, което е особено за коронавирус асоциираната зараза, води до некротични промени в бъбречните кафези, до бързо утежняване на бъбречната функционалност и при някои пациенти се постанова диализно лекуване.

Връзката сред бъбречната болест и коронавирусната зараза е двупосочна. Бъбречното заболяване спомага COVID-19 да протече по-тежко, а въпреки това съществуването на коронавирус зараза може да утежни бъбречното заболяване, добави проф. Делийска.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР