Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява

...
Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява
Коментари Харесай

Изборен експерт: Да се каже на СИК, че нямат никакво право да пипат бюлетината

" Гласуването е административно произвеждане, самата бюлетина по своя темперамент съставлява декларация и декларирате, че желаете да ръководи партия Х, Y, Z, а с преференцията декларирате пред съответната партия, че желаете да ви ръководи претендентът А, Б, В ", разяснява в изявление пред Стоил Стоилов, интернационален избирателен специалист.

" Да се каже на СИК, че нямат никакво право да пипат бюлетината. Имат право да гледат и да преценяват дали е автентичен или нереален. Всяко пипане по бюлетината е кражба на пари, тъй като действително с вашия глас, който вие пускате в урната, оставяте в ъгъла на класната стая (секцията) 60 000 лева Това доста елементарно се счита, разделяте приходната част на националния бюджет на броя дали своят вот в изборите и установявате, че за 4 години вие давате едно 50- 60 000 лева ваши пари да бъдат ръководени ", изясни изборният специалист, който се занимава с това над 30 години и е правил избори в страни след революция и с политическа неустойчивост.

" Има детайли, които могат да се приложат у нас, като дизайна на бюлетините, обработка на информацията. Могат да се приложат форми на работа, които да понижат административния напън, който структурите ползват на гласоподавателите. Ако кметът мине около вас в деня на изборите и ви каже, " вие би трябвало да внимавате за кого ще гласувате, да не останете зимата на студено ". В София не е по този начин, само че там, на село, където кметът е всичко, това е административен напън ", изясни Стоил Стоилов.

Той предлага ЦИК да организира действителни, а не официални образования на членовете на СИК.

" Вие, публицистите, се нахвърляте върху политиците като гладни хиени да ги питате кой с кого ще се чифтоса. Това е доста значимо, само че те няма да ви кажат, тъй като ще изгубят гласове. А след изборите като още по-гладни хиени ще нападнете СИК за какво протоколите са омазани, за какво има хора, които не могат да четат, за какво като в Малорад някой дописва преференции ", разяснява Стоилов.

И мисли, че " публицистите биха били потребни сега, в случай че отидат в СИК-ове и РИК-ове и при управления на политическите партии изискат информация за подбора на членове на СИК ".

" Да ги попитат какъв брой са с висше обучение, какви специалности, могат ли да четат и пишат, нови или остарели членове са. Да видят по кое време са образованията и да стоят на едно от началото до края. Аз вървях на едно образование в Красна поляна и бабата до мен сладко похъркваше, тъй като ръководителят на СИК-а, едно студентче, си знае всичко ", показва слабостите в организацията на избори Стоил Стоилов.

Според него ЦИК да каже на СИК-овете, че " омазаните протоколи са солидарна отговорност на всички членове, те не са единствено на ръководителите и секретарите ".

" Помолих ЦИК да напише едно писмо на партиите, с което да им предложи настоятелно, хора, които са минали изключително през правосъдната процедура, на последните локални избори, да не бъдат включвани в СИК. Не приказваме, че не обичам някого, а че съдът е споделил " вие не ставате за " клин за зеле ", тъй като не можете да смятате, тъй като моралът ви е невисок и сте дописвали преференции или от действителни гласове сте правили недействителни ", безапелационен е изборният специалист за профила на членовете на СИК-овете.

Стоилов е безапелационен, че когато се гласоподава с бюлетина, никой не се съблича и параванът би трябвало да е по-малък, а гласоподавателят да бъде с тил към комисията, по този начин ще пази и вота си. По този метод ще се отнеме опцията да се снимат бюлетините, с цел да се регистрира глас пред някого.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР