В България на всеки десет минути един човек получава инсулт.

...
В България на всеки десет минути един човек получава инсулт.
Коментари Харесай

Инсулт покосява по един българин на всеки 10 минути

В България на всеки 10 минути един човек получава инсулт. Това заяви доцент Росен Калпачки, шеф на Клиниката по нервни заболявания в столичната болница " Св.Анна " по време на полемика " Инсултът-поглед в черната кутия ", проведена от Асоциацията за инсулт и афазѝя в партньорство с Българското сдружение по инсулт.

Инсултът е най-масовата причина за гибел в света, а всяка година в Европа 800 хиляди души получават инсулт, уточни той.

В страната ни през 2023 година над 50 хиляди души са получили инсулт, като над 5500 от тях са умряли още в болничното заведение, споделя още лекарят. По думите му огромният проблем се крие в изписаните живи пациенти, защото в границите на една година най-малко още половината от претърпелите инсулт умират.

Инсултът е лечим, добави доцент Калпачки и напомни, че в страната ни лечението е безвъзмездна. При подозрение за инсулт би трябвало да се работи бързо, главният " коз " е спешността, защото при поява на инсулт пациентът схваща финален или в случай че схваща, няма по какъв начин да заяви на близките, добави доцент Калпачки. Симптомите на инсулта са провисване на единия ъгъл на устата, изтръпване или уязвимост в едната или в двете ръце, нарушаване в говора. Огромна е ролята на здравите хора към получилия инсулт, добави той.

Съвременно лекуване на инсулт се прави в към 50 звена в България, което е изцяло задоволително, само че даже да приемем, че са разпределени добре, повече от половината от тях вършат по-малко от 10 тромболизи на година, уточни още той. Нищо ново по-добро от тромболизата към момента не е намерено, добави доцент Калпачки. По думите му, в случай че не се приложи тромболиза, към 65% от прекаралите инсулт остават инвалиди.

Национален проект за битка с инсулта в България към момента липсва, макар че преди три години страната ни изрази солидарността си с Европейския проект за битка с инсулта. През ноември 2023 година невролози показаха, че планът на проекта демонстрира какво би трябвало да се предприеме до 2030 година в България за реализиране на по-добра първична профилактика на инсулта, по-добра диагностика, центровете, до които пациентът да стигне бързо и да получи съответно лекуване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР