Празник на киселото мляко ще се състои на 30 юни

...
Празник на киселото мляко ще се състои на 30 юни
Коментари Харесай

Трън кани на празник на киселото мляко

Празник на киселото мляко ще се състои на 30 юни в Трън, оповестиха от общината. Времето се чака да се усъвършенства, дъждът да намалее, слънчевите часове да са повече, а температурите - по-високи.

Поканени са локалните фермери, майстори на художествени занаяти и на домашната кухня. В празника ще се включат и представители на прилежащи общини от България и Сърбия. Ще има състезания за домашно приготвени кисели млека, сирена, кашкавали и други ястия и десерти с кисело мляко.

За гостите и участниците в празника са проведени дегустации на млечни артикули, ястия и десерти, фолклорна стратегия.

 Трън кани на празник на киселото мляко
© Анелия Николова

Посетители ще приема и Музеят на киселото мляко в с. Студен извор, покрай родната къща на доктор Стамен Григоров - откривателят на " лактобацилус булгарикус ". Музеят е открит на 29 юни 2007 година и с изключение на историята на киселото мляко споделя и за откритието на доктор Стамен Григоров - бактерията, която провокира квасенето на млякото и характерния му усет.

Експозицията включва предмети, употребявани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни артикули в домашни условия. Сред тях са " рукатка " - гърне от глина с ръкохватка, което е служело за преместване на ръка. Друг забавен съд е " бучката ", в която се е биело масло. Част от експозицията на първия етаж са и женски носии от региона на Трън, а също и предмети от бита, присъщи за ХІХ в.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР