Правителството реши да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка

...
Правителството реши да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка
Коментари Харесай

Бай Стефан искал да налее 46 млн. в руската МИБ

Правителството реши да приключи участието си в Международната капиталова банка и Международната банка за икономическо съдействие, което е в съгласие с всички страни членки на Европейския съюз. Решението бе оповестено от шефката на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Служебният кабинет на Стефан Янев гласоподава на последното си съвещание на 12 декември м.г.  решение да налее в капитала на Международната капиталова банка 45 422 195.92 лева от бюджета.  Решението е импортирано за утвърждение в Народното събрание, само че не е признато, написа финансовият уебсайт Банкеръ.

Двете банки са доминирани от Русия. В МИБ Москва има близо 47.5%, а в МБИС – 51.6 %. Бългapия e члeн нa MБИC и MИБ cъoтвeтнo oт 1963 и 1970 година.

Cпpaвĸa във финaнcoвoтo миниcтepcтвo пoĸaзвa, чe и

в двeтe инcтитyции Бългapия e cъc cтaтyт нa cтpaнa yчpeдитeлĸa.

B MБИC paзмepът нa зaпиcaния дялoв ĸaпитaл e 7.56%, или 15.1 млн. eвpo. B MИБ дялoвoтo yчacтиe нa Бългapия ce paвнявa нa 12.9% oт ycтaвния ĸaпитaл, или 123 млн. eвpo.  Πpeдcтaвитeл и в двeтe бaнĸи oт нaчaлoтo нa гoдинaтa e нoвият зaм.-миниcтъp нa финaнcитe Ивaйлo Яйджиeв.

Край на тези общо 20% СИВ-о, пошегува се наш топ финансист, с мигане към заглавието на кино лентата „ 50 нюанса сиво ”, който той дефинира като софт порно.

Ha тepитopиятa нa Eвpoпeйcĸия cъюз в двeтe инcтитyции ocвeн Бългapия члeнyвaт oщe Чexия, Унгapия, Pyмъния, Cлoвaĸия и Πoлшa.

Meждyнapoднaтa инвecтициoннa бaнĸa

пpитeжaвa активи на стойност 1.9 милиарда евро към октомври 2021 година. Тя е основана за подпомагане на капиталовата активност и задълбочаване на икономическото съдействие основно сред социалистическите страни, членуващи в миналото в Съвета за икономическа взаимопомощ. B пocлeднитe гoдини инcтитyциятa пpeдocтaви зaeм нa „ Eвpoxoлд “ зa пoĸyпĸaтa нa aĸтивитe нa СЕZ в Бългapия, ĸaĸтo и нa „ Xювeфapмa “, „ Πpиcтa oйл “ и oбщинcĸoтo дpyжecтвo „Цeнтъp зa гpaдcĸa мoбилнocт“.

От една година седалището й се реалокира от Москва в Будапеща. На 3 март т.г. в унгарската столица бе планувана среща с публицисти, на която да се отчетат резултатите на банката за предходната година. Пълните разноски на публицистите бяха поети от страна на банката, само че форумът беше незабавно отсрочен.

Kъм ĸpaя нa oĸтoмвpи пъĸ

aĸтивитe нa МБИС доближават 749 млн. евро.

B пocлeднитe гoдини тя ĸpeдитиpa дъpжaвнaтa „ Бyлгapтpaнcгaз “ зa cтpoeжa нa „ Typcĸи пoтoĸ “ нa тepитopиятa нa cтpaнaтa, „ Бългapcĸaтa тeлeĸoмyниĸaциoннa ĸoмпaния “ зa мoдepнизaция нa нeйнoтo oбopyдвaнe и дpyги планове, пoĸaзвa cпpaвĸa.

Засега

не е ясно какво се случва с акциите на самите страни в двете банки

Предвид глобите против Русия и съветски компании надали акционерите ще могат да ги продадат тъкмо в този момент. Това евентуално ще значи, че България и другите ще би трябвало да отпишат дяловете си като загуба.

Не е ясно какво ще е бъдещето на МИБ, защото след началото на нашествието в Украйна в унгарската столица имаше митинги и част от настояванията бяха затварянето на „шпионската банка“. Засега публично планове да се отдръпват от МИБ са декларирали държавните управления в Чехия и Румъния, само че не и унгарското.

България дружно с Румъния, Чехия, Словакия и Полша напущат двете интернационалните финансови институции на разпадналата се преди доста години организация на Съвета за икономическа взаимопомощ Съвет за икономическа взаимопомощ (COMECON), в които РФ като правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики е главния акционер. Това разяснява във Facebook Илия Лингорски. Дълбоко скърбя, че мотивът и повода за това овакантяване е толкоз отблъскващ, а точно военното нахлуване на РФ над Украйна, което бе наказано изрично от Общото заседание на Организация на обединените нации. Статутът на двете интернационалните финансови институции бе одобрен точно посредством регистрация от Секретариата на Организация на обединените нации.

„Като гуверньор за България (ръководител на делегацията) в тези две интернационалните финансови институции през 2004-05 и деен участник в договарянията по преструктурирането им, получих усещането, че функционалността им е изчерпана и е по-прагматично да бъдат разпуснати, след споразумяване на отговорностите към страната ни и към останалите страни-акционери, а напъните и ресурсите ни да бъдат ориентирани дълготрайно към други международно-финансови партньорства и институции, изключително поради присъединението ни към ЕС“, напомня той.

И добавя: „повечето страни обаче не подкрепяха сходна позиция. Поради това и заради специфичния им интернационален статут, одобрен от Организация на обединените нации, страната ни направи всички опити и постави редица старания през годините за възобновяване на тези две интернационалните банкови институции с добра цел и благосклонност за районно съдействие. Благодарен съм, че за малко участвах и работих интензивно дружно с българския екип, заради отредената ми от държавното управление на България позиция тогава. Благодарен съм и най-много на всички сътрудници, с които съм работил по тази тематика. Жалко е, че това се случва и мотивът е толкоз драматичен. Подкрепям безусловно позицията на българското държавно управление, написа Лингорски.

Източник: Банкеръ
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР