Правителството на Чили иска да затегне контрола върху добива на

...
Правителството на Чили иска да затегне контрола върху добива на
Коментари Харесай

Чили иска да постави добива на литий под държавен контрол

Правителството на Чили желае да затегне контрола върху добива на суровината литий, която е значима част за производството на електрически коли. Всички частни компании, които желаят да добиват литий в Чили, ще би трябвало да работят с страната в бъдеще, разгласи президентът Габриел Борич при представянето на Националната тактика за литий. В новите взаимни предприятия частните компании могат да имат оптимален дял от 49,9 %. " Чили има едно от най-големите залежи на литий в света. Не можем да си позволим да не се възползваме от него ", сподели президентът.

Частни компании SQM и Abemarle сега добиват литий в единствения деен минен регион в Чили, Салар де Атакама. Договорите им изтичат през 2030 година и 2043 година Правителството обаче се стреми да предоговори договорите преди приключването им и да поеме контрола върху добива.

Чили има един от най-големите ресурси на литий в света и беше на второ място след Австралия по произвеждане предходната година. Литият е нужен при производството на електрически транспортни средства. Йоните от солите на алкалните метали са от значително значение за превозването на електрическия заряд в множеството модерни високопроизводителни акумулаторни акумулатори. Според изследване търсенето на литий може да се усили пет пъти през идващите 35 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР