Правилното комбиниране на храните в менюто е основно изискване за

...
Правилното комбиниране на храните в менюто е основно изискване за
Коментари Харесай

Комбиниране на храни – роля на подправките и цитрусите


Правилното съчетание на храните в менюто е главно условие за това те да се метаболизират допустимо най-лесно, а съставките им да се усвоят най-пълно. Изискването за вярно съчетание важи във връзка с всички съществени видове хранителни субстанции – въглехидрати, белтъчини и липиди . Едновременният им банкет повлиява скоростта, с която стомашно-чревният тракт преработва всяко от тях и неправилното им съчетание в едно меню е най-честата причина за дискомфорт и тежест в стомаха след ястие.

Добре е да се има поради, че въглехидрати, белтъчини и мазнини се откриват в разнообразни количества освен в храните, които консумираме като съществени ястия, само че и в даже най-леките гарнитури и даже в подправките.

В тази група обаче може да се откроят артикули, които диетолозите и специалистите по здравословно хранене смятат за напълно неутрални . Това ще рече, че тези артикули може да се комбинират с всевъзможни храни , без значение какви хранителни субстанции преобладават в състава им.

Като неутрални храни се показват всички подправки, билки, употребени в кулинарията, както и цитрусовите плодове. Тези артикули може да се употребяват по едно и също време с всевъзможен вид съществени ястия, без да основават риск от претоварване на хранусмилателния тракт и без риск от дискомфорт след ястие .

Счита се, че подправките и цитрусите не

компрометират резултата на диетите за намаляване и може да се включват свободно към всяка от тях.

Свързани публикации.. Комбиниране на храни – зеленчуци, които вървят с всичко 0 Правилно съчетание на храните – съществени правила 0 4 храни, които тялото усвоява рекордно бързо 0

В групата на неутралните цитруси, които може да се употребяват по едно и също време и с въглехидратни, и с протеинени, и с по-мазни храни, влизат портокал , лимон , лайм , мандарина . По-интересна обаче е групата на неутралните попдправки. В нея влизат освен единични ароматни растения и билки, само че и комбинирани артикули, които употребяваме за овкусяване на храната си – горчица , къри , чеснова или джинджифилова паста, разнообразни оцети.

Цитрусите, подправките и билките, и сосове от тях, които не включват изкуствени добавки, може умерено да се употребяват за овкусяване на всевъзможен вид главно ядене съгласно самостоятелния ни усет. Няма данни за нежелани последици и от включването им към диети и специфични хранителни режими, назначавани за тонизиране или детоксикация на организма.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР