източник: Зелето съдържа фитонутриенти като тиоцианат, лутеин, зеаксантин и изотиоцианат,

...
източник: Зелето съдържа фитонутриенти като тиоцианат, лутеин, зеаксантин и изотиоцианат,
Коментари Харесай

Зелето предотвратява рак?!

източник:

Зелето съдържа фитонутриенти като тиоцианат, лутеин, зеаксантин и

изотиоцианат, които подтикват детоксикиращи ензими и защищават от рак на гърдата, дебелото черво и простата. То е богато и на фитохимикали , които се разграждат във субстанции, предотвратяващи рака. Друго евентуално вещество, което се съдържа в зелето и се бори с рака, е сулфорафан.

Изследванията от последните 30 години демонстрират, че потреблението на кръстоцветни зеленчуци, в това число зеле, е обвързвана с по-нисък риск от рак. Една от главните съставки на зелето е индол-3-карбинолът, химикал, който спомага за поддържането на ДНК и за предотвратяването на туморите. Разглежда се и химичното вещество, наречено апигенин, за което се счита, че понижава размера на раковите кафези .

Зелето е богат източник и на други хранителни субстанции като витамин А, С и фибри. Фолиевата киселина в него забавя развиването на рака на стомаха и дебелото черво.

Зелето е богато на полифеноли и глюкозинолати, които имат съединения за битката с заболяванията. Свързани са с предварителна защита от хронични болести , породени от оксидативния стрес.

Бялото, аленото, брюкселското или китайското зеле – всички носят изгоди за здравето. Докато аленото е добър източник на антиоксиданти, китайското и зеленото имат противовъзпалителни свойства . Добре е да се включат всички в диетата, с цел да се извлича оптималната изгода от тях.

Свързани публикации.. Късната вечеря води до рак на гърдата и простата 0 Алтернативните способи за лекуване на рак могат да бъдат рискови 0 Зеле – зеленчукът на зимата 0

Червеното зеле съдържа антиоксиданта антоцианин , което забавя развиването на раковите клекти, убива към този момент образуваните и стопира образуването на новите. Установено е, че потреблението на китайското зеле пък, е обвързвано с понижен риск от рак на гърдата.

Както за попречване на раковите кафези, по този начин и за кръвосъсирване , може да се пие по 1 чаша сурово зеле, което съдържа повече от 60% витамин К.

Ако не можем да предотвратим някои фактори, причиняващи рак, можем да вземем за пример да ги смекчим като одобряваме диета , богата на зеленчуци, в това число зеле. Затова е целесъобразно то да се употребява, защото с изключение на при ракови болести, зелето е потребно за цялостното ни здраве.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР