Правилата на британското правителство, с които се урежда статута на

...
Правилата на британското правителство, с които се урежда статута на
Коментари Харесай

Британската схема за уседналост на гражданите на ЕС е незаконна, реши британският съд

Правилата на английското държавно управление, с които се урежда статута на жителите на Европейски Съюз след Брекзит, са противозаконни. Това разгласи Върховният съд на Лондон, оповестява " Ройтерс ".

Независимият надзорен орган за наблюдаване на правата на жителите (IMA) заведе дело против Министерството на вътрешните работи. Обвиненията са, че Англия нарушава съглашението си за отдръпване от Европейския съюз, като изисква от жителите на блока да аплайват още веднъж за правото да живеят и работят в страната.

Съгласно настоящата скица за определяне жителите на Европейски Съюз, които са били в страната по-малко от 5 години преди Брекзит и които имат " авансово организиран статут ", са задължени да подадат още веднъж молба за " открит статут ", откакто са били в страната в продължение на 5 години. Ако не го създадат, те автоматизирано губят правата си на престояване, работа, наемане на парцел или достъп до услуги.

В решението, постановено от Върховния съд, се показва, че това предписание е " неправилно от правна позиция и нелегално ", защото " има за цел да анулира правото на непрекъснато престояване ".

Съгласно съглашението за Брекзит Англия и Европейски Съюз се споразумяха, че жителите на Съюза в страната могат да останат законно в страните, в които живеят, в случай че са се открили там преди Брекзит. Правилото се ползва и реципрично за английските жители в Европейски Съюз. То обаче беше наложено като условие единствено от Англия и Словения.

Представител на Независимия надзорен орган твърди, че този аспект от разпоредбите е " несъответстващ със съглашението за отдръпване " от Европейски Съюз. Съдът също постанови, че дейностите на английското държавно управление са вследствие на неправилно пояснение на съглашението.

" Радвам се, че съдията призна забележителното влияние, което този въпрос можеше да окаже върху живота и препитанието на жителите с авансово организиран статут, които се намират във Англия ", съобщи основният изпълнителен шеф на IMA Катрин Чембърлейн.

Министерството на вътрешните работи заяви, че има намерение да апелира решението.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР