Повлияни от събитията в страната ни от последните месеци, пряко

...
Повлияни от събитията в страната ни от последните месеци, пряко
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите в България със становище относно законодателни изменения


Повлияни от събитията в страната ни от последните месеци, директно засягащи всички жители на Република България и съответно правната сигурност в страната, показваме своето съществено терзание от част от направените от Народното събрание законодателни промени, от метода на тяхното приемане и последствията от това.

Това се споделя в мнение на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България.

Трябва ясно и изрично да се подчертае, че магистратите в България имат правото да изразят своята позиция в отбрана на върховенството на правото, правната сигурност в държаватаи независимостта на правосъдната система и не следва да бъдат укорявани и обругавани за това. Именно тъй като българските прокурори не престават всекидневно да отстояват държавността и да пазят ползите на жителите, считаме за нужно да посочим, че разигралите се събития към правосъдната система пораждат в цялото общество съществени подозрения за неприемлива директна политическа интервенция и влияние въз основа на неразбираеми претекстове и при директно тъпчене на съществени правила на правото, показаха от Асоциацията на прокурорите в България.

Събитията от последните седмици са мощно притеснителни, само че е значимо да се оповести ясно истината. За нас като прокурори най-важни са спазването на законите и правовия ред, само че считаме, че следим тъкмо противоположното - порочна законодателна процедура да се прокарват промени сред първо и второ четене от обособени депутати, посредством които се заобикаля целият написан развой по приемане на закони, прибавиха от асоциацията.

Последните промени на Закон за съдебната власт демонстрираха точно това. Заедно с част от промените в Наказателно-процесуален кодекс, те оставят подозрения, че са стимулирани не от стратегическата и мечтана от всички магистрати и жители цел за рационализиране на работата на правосъдната система като цяло и в частност на прокуратурата, а от цели подбудени от конюнктурната политическа конюнктура и от устрема за реализиране на тъкмо избрани кадрови промени. Подобни цели са несъвместими с транспарантния и законен законодателен развой, подчертаха от Асоциацията на прокурорите в България.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР