Повечето хора ще отговорят, че това е предимно месо, риба,

...
Повечето хора ще отговорят, че това е предимно месо, риба,
Коментари Харесай

Коя е нашата естествена храна?

Повечето хора ще отговорят, че това е най-вече месо, риба, яйца, мляко и малко зърнени и бобови култури, плодове и зеленчуци. Статистиката обаче демонстрира, че популацията на страни  с консумация на огромни количества скотски артикули, страда от възходящи и разнородни здравословни проблеми. Пример е и България, която е на едно от първите места в света по инфаркти, инсулти, ракови болести, астма, диабет и други. Причините за тези болести се търсят под дърво и камък, а още преди доста време бащата на медицината Хипократ е споделил, „ Нека храната бъде Вашето лекарство “.

Храната е съществена част от живота на всяко живо създание. Нейната функционалност е да доставя организма с всички нужни хранителни субстанции: въглехидрати, протеини, мазнини, вода, витамини и минерали.

Обаче, доста хора по света употребяват нездравословна храна с високо наличие на белтъчини, мазнини, консерванти, стабилизатори и с малко или никакви хранителни стойности. По този метод разнообразните хранителни детайли, които естествените храни обезпечават, стартират да се губят и да липсват в организма им.

За да поддържа положително здраве човек би трябвало да се храни здравословно, което значи да разчита напълно на природосъбразни естествени храни, които са източник на чисти хранителни детайли.

Въглехидратите са един от четирите съществени жизненонеобходими за организма хранителни субстанции. Те са най-важната съставна част, посредством която човек може да получава сила. Наречени са захари или захариди. Молекулите на простата захар взаимодействат дружно в дълга верига, с цел да образуват комплекс от въглехидрати. В всекидневието, това са добре познатите зърнени и бобови храни. След потреблението на този тип храни, организмът ги разгражда още веднъж до елементарна захар.

Както главното гориво за колите е бензинът или дизелът, по този начин главно гориво за човешкия организъм са простите захари , които са 2 типа – глюкоза и фруктоза. В чиста форма те се намират в плодовете и зеленчуците. Съществува и още по-сложна верига въглехидрати, които не могат да се разградят изцяло. Това са фибрите, които се намират във всички растителни храни. Тяхната роля е да работят като метла за организма и да поддържат естествената функционалност на чревния тракт.

Мазнините са вторият значим хранителен детайл и източник на сила. Трябва да се знае, че те не се смилат доста елементарно от организма .  Делят се на наситени мазнини, които се намират в животинския свят и ненаситени мазнини, които главно се намират в растителния свят.

Човешкото тяло може да синтезира множеството мазнини от въглехидратите. Има единствено няколко ненаситени мазнини, които тялото не може да създава и би трябвало да се набират посредством храната. В елементарно усвояема форма, тези ненаситени мазнини се намират в множеството зеленолистни растения и огромна част от плодовете, семената и ядките. Но внимавайте с консумирането на семена и ядки, тъй като заради високото си наличие на мазнини, те могат да забавят храносмилането.

Третият хранителен детайл са протеините. Те са построени от 22 свързани елементарни молекули, които се назовават аминокиселини. От тези 22, 8 са наречени есенциални, т.е. тялото не може да ги създава и би трябвало да бъдат снабдявани посредством храната. Аминокиселините се намират както в растителната, по този начин и в животинската храна. Тялото разгражда признатите протеини до аминокиселини, с цел да може още веднъж да ги употребява за образуването на протеини.

Четвъртият хранителен детайл е водата. Въпреки, че тя не доставя сила е основа за развиването на човешкия живот и функционалност на организма. Участва интензивно в построяването на клетките, както и е среда за техния живот. Около 70-80% от тялото е вода.

Освен тези четири хранителни субстанции, наречени макронутриенти, има и микронутриенти. Това са витамините и минералите, главно съдържащи се в плодовете и зеленчуците.

Анализът на другите хранителни субстанции, с които храната доставя организма, с цел да посрещне енергийните си потребностите, води до заключението, че 80-90% от храната би трябвало да бъде от въглехидрати и единствено 10-20% от мазнини и белтъчини . Нито мазнините, нито белтъчините могат да снабдят по натурален метод с глюкоза клетките на организма. Процесът на промяна на мазнини и белтъчини в глюкоза е доста комплициран и се употребява единствено в изключителни случаи, когато организмът приема по-малко въглехидрати извън.

Прието е, че въглехидратитие са причина за проблемите със затлъстяването, само че същинската причина е във високата консумация на мазнини и сол. Мазнините не разрешават на глюкозата да доближи до клетките и по този метод се натрупат разнообразни депа от мазнини, а солта задържа вода, от която човек наподобява бухнал и пълен.

Чрез намаляването на потреблението на мазнини и сол, можем бързо да въстановим естествените килограми. Мазнините включват следните артикули: олиа (рафинирани и студено пресовани), скотски (месо, риба, яйца, млечни), храни приготвени с лой на висока температура, огромни количества семена и ядки. Консумирането на огромни количества белтъчна храна (предимно месни и млечни продукти), също въздейства пагубно на организма, като се основава кисела, несвойствена среда, удобна за развиването на разнообразни паразити и отрови.

Най-естествената храна, която обезпечава нужния баланс на хранителни субстанции в организма е растителната – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни, минимални количества семена и ядки.

Тези храни съдържат всички нужни за организма хранителни детайли – витамини, минерали, глюкоза, фруктоза, както и протеини и мазнини в елементарно усвояема форма. Правилното съчетание на растителните храни, обезпечава на организма даже и 8те незаменими аминокиселини.

В страни като Япония, Китай, Филипините, Индия, Перу и Тибет, където се употребяват главно ориз, картофи, царевица, леща и други зърнени и бобови храни, както и плодове и зеленчуци, болесттите са доста по-малко спрямо тези в така наречен западни страни. Затлъстяването при тези нации е извънредно рядко. Друг образец за вярно естествено хранене са българите, които до преди 50-70 години, са се славели като работлив народ с висока дълготрайност на живота и са се хранели най-вече с просо, фасул, пшеница, ечемик, ръж, плодове и зеленчуци и доста рядко с месо и млечни артикули.

Специалиститие на Vita Rama предлагат консумирането на огромни количества:

  • плодове и зеленчуци – в цялостен тип, като сокове и салати;
  • пълнозърнести храни – ориз, просо, елда, лимец, цяло жито, овес, ръж, ечемик, или смлени форми на пълнозърнести брашна;
  • бобови храни – фасул, нахут, леща;
  • мазнини под формата на повече зеленолистни зеленчуци и минимални количества семена и ядки.

Инфо: Вита Рама

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР