Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два

...
Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два
Коментари Харесай

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) утвърди два теста за независима приложимост за доказване на човешки папилома вирус (HPV). Тестовете се създават под формата на тампони и са създадени от световната компания за медицински технологии Becton Dickinson и фармагигантът Roche. Предназначени са за клинична приложимост, което значи, че могат да се ползват в лекарски кабинет от първичната помощ, в мобилна клиника или друго здравно заведение. Тестовете към момента не са налични свободна приложимост в домашни условия.

Много специалисти показват мнение, че тампоните за HPV диагностика могат да се употребяват сполучливо без да е належащо посещаване при гинеколог и това е огромна тяхно преимущество изключително за дами, които живеят в региони с дефицит на експерти. Също по този начин от ден на ден се постанова тезата, че това е метод за осъществяване на сполучлив HPV скрининг в първичната помощ.

НPV е най-разпространената половопредавана зараза в Съединени американски щати, за която се знае, че може да докара до евентуално смъртоносни ракови болести, преди всичко рак на шийката на матката, а по този начин също рак на вулвата, вагината, а при мъжете – рак на пениса. Също по този начин една подценявана заплаха при HPV зараза са орофарингеалният рак и ракът на ануса. HPV имунизацията води до повече от 80% спад на инфекциите, сочат данните от статистиката.

Новите диагностични тампони ще могат да се слагат независимо от пациентите в уместно помещение в кабинетите на персоналните им лекари, и по-късно ще бъдат изпращани в лабораторията за проучване.

От Becton Dickinson и Roche осведомят, че чакат независимо събиране на проби да бъде налично още това лято, като фирмите се нуждаят от 3 до 4 месеца, с цел да приготвят и разпространят комплекти и подобаваща информация към доставчиците на медицински услуги.

Намерението на основателите на тестванията е те да бъдат налични и в домашни условия. Според тях това може да се случи още до края на тази година в очакване на утвърждение от FDA особено за домашно приложение.

Експертите считат, че независимото взимане на проба с тампон няма да размени напълно нуждата от постоянни профилактични прегледи, само че може да разшири достъпа до ранна диагностика и да стимулира повече дами да се тестват за HPV.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР