При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от

...
При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от
Коментари Харесай

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При голям интерес минаха безплатните прегледи на сърцето, проведени от УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив, оповестяват от болничното заведение. Над 300 души бяха прегледани в двата дни на акцията, извършена в университетската болница и на центъра пред община Пловдив. Събитието се състоя във връзка 17 май - Световния ден за битка с хипертонията.

Благодарение на профилактичните прегледи, десетки пациенти бяха диагностицирани с нараснали стойности на кръвното налягане. Лекарите съумяха да управляват тези стойности и да насочат пациентите към уместно лекуване. Специалистите оповестяват, че най-честите случаи, открити по време на акцията, са свързани с артериална хипертония. Често се е налагало да поправят съществуващи лечения или и да предписват нови, заради неспазването на предходни лекувания.

Средната възраст на миналите обзор е от 50 до 75 години. Кръвното налягане на огромна част от тях е 135/70 и 150/85. Уловени бяха и стойности като 170/100, а тези пациенти не са търсили здравна помощ до този миг.

В приемния кабинет № 11 на бул. Пещерско шосе 66 прегледите се правиха от специализанта доктор Елиза Актерян, както и от стажант-лекарите Елица Желязкова, Анна Георгиева, Сибел Азиз и Даниела Зотева - Карамитева от Клиниката по кардиология на университетската болница. От 9:00 до 13:00 часа минаха огромен брой искащи за обзор, които останаха мощно впечатлени от отношението и професионализма на медицинския екип.

„ Много хубава самодейност. Научих за безплатните прегледи от братовчедка ми.  Изключително значимо е да се ревизираме от време на време. Силно удивена съм от младите лекари тук. Много са деликатни, изясняват всичко в детайли, тъй че да няма нищо неразбираемо. Дават ни потребни препоръки и се държат благо. Поздравявам ги! “, показа една от пациентките.

Лечебното заведение, дружно със своите лекари и медицински експерти, взе участие и в организацията на всеобщото премерване на кръвно налягане и на пл. „ Стефан Стамболов “ пред община Пловдив.

„ Световният ден за битка с хипертонията е отлична опция да напомним на обществото за сериозността на това положение. Високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за сърдечносъдови болести, които са съществена причина за смъртност в международен мащаб. Нашата цел е да осведомяваме пациентите и да им помогнем да ръководят своето здраве по-ефективно. Радвам се, че младите ни лекари демонстрират такова равнище на професионализъм и внимание към пациентите ”, сподели началникът на клиниката проф. доктор Федя Николов.

Инициативата на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив показва значимостта на постоянните профилактични прегледи и дейната роля на здравните експерти в битката с хипертонията. Прегледите не престават да бъдат значим инструмент в диагностиката и контрола на това необятно публикувано заболяване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР