Съединените щати са провели пореден субкритичен експеримент“ като част от

...
Съединените щати са провели пореден субкритичен експеримент“ като част от
Коментари Харесай

САЩ са провели субкритичен експеримент на ядрен полигон

Съединените щати са провели следващ " субкритичен опит “ като част от мониторинга на положението на нуклеарните бойни глави, заяви на уеб страницата си Националната администрация за нуклеарна сигурност на Съединени американски щати към Министерството на енергетиката.

Уверява се, че 34-ият опит от този тип не нарушава мораториума върху нуклеарните опити и дава отговор на критериите на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, защото не включва " самоподдържаща се суперкритична верижна реакция “.

" Планираме да увеличим честотата на тези субкритични опити, с цел да съберем значими данни за материалите, употребявани в нуклеарните оръжия, без техническа нужда да се връщаме към подземни нуклеарни тестови детонации “, се споделя в известието.

Уточнява се, че опитът е извършен на 14 май вечерта на нуклеарния полигон Лос Аламос, Невада. Получените данни ще бъдат употребявани по-специално за възстановяване на симулационния модел, който се употребява за инспекция на сигурността, надеждността и успеваемостта на нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати.

Субкритичната детонация включва експлозия на експлозиви към радиоактивен материал, без да се доближи сериозна маса и да се стартира верижна реакция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР