Повече от 35 000 българи са били засегнати от мащабния

...
Повече от 35 000 българи са били засегнати от мащабния
Коментари Харесай

35 000 българи са засегнати от грандиозния скандал с Facebook

Повече от 35 000 българи са били наранени от огромния скандал с манипулирането на данни на консуматори на Фейсбук. Тяхна информация е била събрана непозволено от консултантската компания Cambridge Analytica. Това са дали отговор от Фейсбук след питане на Българска национална телевизия.

По данни на обществената мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до персонална информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти по-голям - 35 718, защото приложението е получило достъп до профилите и на техните другари.

Освен листата с контакти, информацията за потребителите е включвала елементи като е-поща, рожден ден, роден град, място на престояване, фотоси, видеа, лайкове и изявления в обществената мрежа. Не всички консуматори са еднообразно наранени, защото разрешенията за приложението са били променяни във времето.

" Използвахме допустимо най-разширена методология. " споделиха от Фейсбук. " Това е най-хубавата ни прогноза за броя на хората, които непосредствено са конфигурирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани. "

Фейсбук към този момент стартира да уведомява общо най-малко 87 милиона консуматори по света, забъркани в абсурда.

От компанията са декларирали, че 97,2% от инсталиралите приложението евентуално са били от Съединените щати. 81,6% от всички наранени - участниците в анкетата и приятелите им, са били в Съединени американски щати.

Междувременно Фейсбук понесе още един удар, откакто стана ясно, че Стив Возняк - съосновател на Apple, който по-късно стартира работа в обществената мрежа, напуща компанията. Той взел решението, защото не е склонен с метода, по който се борави с персоналната информация на потребителите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР