Повече от 150 предмета от колекцията на Тутанкамон ще обикалят

...
Повече от 150 предмета от колекцията на Тутанкамон ще обикалят
Коментари Харесай

Част от колекцията на Тутанкамон тръгва на 7-годишно световно турне

Повече от 150 предмета от сбирката на Тутанкамон ще обикалят музеите по света в идващите 7 години. Това заяви египетският министър по въпросите на древността Халед ал Анани, представен от " Иджипт индипендент ".По негови думи първата спирка на античните артефакти ще бъде Лос Анджелис, където експозицията ще бъде открита на 23 март. След това те ще бъдат изложени в още 6 страни преди да бъдат върнати в Египет. Известната златна погребална маска на фараона, открита през 1922 година в гробницата му в Луксор обаче няма да бъде част от изложбата.

Анани обаче издаде, че в Големия египетски музей ще се обитава първата непрекъсната галерия на събраните съкровища от епохата на Тутанкамон, където тя ще може да бъде забелязана. Според данните сбирката ще включва повече от 5000 експоната, някои от които ще бъдат изложени за първи път. Откриването на експозицията е запланирано за края на 2018 година.

Междувременно новината за международното турне на античните предмети накара група деятели да започват във " Facebook " акция против износа на скъпи артефакти за чужбина. Защитниците на египетското благосъстояние приканиха президента Абдел Фатах ал Сиси да се намеси и да стартира следствие на експозициите отвън граница.

Според представители на акцията за надзор върху антиките и културното завещание на Египет, приходите от интернационалните художествени изложения се правят оценка на 50 млн. $, със застрахователна стойност на изнесените артефакти - повече от 600 милиона $. Така се оказва, че приходът от излагането на един античен предмет дневно е единствено 116 $.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР