Поставени върху мозъчната кора, те разпознават какво иска да каже

...
Поставени върху мозъчната кора, те разпознават какво иска да каже
Коментари Харесай

Графенови импланти връщат загубения говор

Поставени върху мозъчната кора, те разпознават какво желае да каже индивидът и трансформират мислите в диалект посредством синтезатор

Графеновата пластина съставлява невронен интерфейс, кадърен да подтиква, записва и интерпретира мозъчната интензивност в тъкмо оределен дял от мозъка

Графенови импланти могат да възвърнат трайно изгубения диалект на хора, които са потърпевши от мозъчен удар или различен тип заболяване, увреждащо речевите качества. Имплантите са създадени за слагане върху мозъчната кора, с цел да разпознават какво желае да каже индивидът и да трансфорат неговите мисли в диалект посредством синтезатор.

BrainCom е разработка на няколко научноизследователски института, част от общоевропейския план за водачество в графеновите технологии Graphene Flagship. Графеновата пластина съставлява невронен интерфейс, кадърен да подтиква, записва и интерпретира мозъчната интензивност в тъкмо избран дял от мозъка с фокус върху сигналите от центровете за ръководство на речта.

Това е коренно нов метод, основан на потреблението на наноматериали за основаване на ултратънки, минимум инвазивни импланти, подобаващи за приложимост върху огромни площи от кортекса и способни да оброботват данни с невиждани размери.

Освен всичко друго импланти като този дават обещание и да са извънредно дълготрайни

Интерфейсите мозък-компютър не са оригиналност – декодирането на сигналите на кортекса от избрани области на мозъчната кора и в този момент се употребява за ръководство на роботизирани ръце, да вземем за пример. Сегашните импланти обаче имат лимитирани благоприятни условия, а и са прекомерно обемисти за взаимоотношение с фини мозъчни центрове като тези, които ръководят речта.

Учените от плана BrainCom са създали имплантите по този начин, че да е допустимо устройствата да се моделират по повърхността на мозъка. Благодарение на гъвкавостта на двумерния материал – графена – и органични полупроводници, четенето на сигналите от мозъка може да покрива огромни области от кортекса, улавяйки сигналите на до 10 000 точки.
още по тематиката
Освен всичко друго импланти като този дават обещание и да са извънредно дълготрайни. Тъй като не съдържат железни съставни елементи, те няма по какъв начин да се окислят и това да утежни действието им с течение на времето.

Проектът се управлява от Каталунския институт за нанонауки и нанотехнологии ICN2. Очаква се в границите на идващите 5-7 години да се проведат нужните клинични тествания на технологията. Ако са сполучливи, тя ще стане налична за медицината след към 10 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР