Варненската окръжна прокуратура поиска на Българско национално движение Шипка“ и

...
Варненската окръжна прокуратура поиска на Българско национално движение Шипка“ и
Коментари Харесай

Варненската прокуратура иска забрана на паравоенни организации

Варненската окръжна прокуратура изиска на Българско национално придвижване „ Шипка “ и Български воински съюз „ Васил Левски “ да бъде прекъсната активността, защото е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност и единството на нацията и към разпалване на етническа или религиозна омраза. Сдруженията се ръководят от трима мъже - Д.С. на 62 година, В.Р. на 65 година и И.Л. на 30 година

Двете организации са употребявали обществени мрежи и електронни уеб сайтове, с цел да доближават до съидейници и посредством разнообразни изявления са успявали да притеглят симпатизанти към концепциите си. Според устава на сдруженията формалните им цели са развиване и одобряване на духовните полезности, гражданското общество, опазването на здравето, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата просвета, както и други действия с патриотична устременост.

В изявления на електронните им страници и в профилите им в обществените мрежи са установени текстове, в които се насажда ненавист на верски и етнически симптом, както и апели за разпра с непознати жители, представители на избрани етноси и религии. Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали самобитни образования за придобиване на избрани бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени проведени визити на границата ни с Турция, чиято цел е била залавянето на незаконни мигранти. Няма данни за реализирани резултати в резултат на тези цивилен патрули.

Освен това шефовете на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Германия,които са известни с крайнодесните си убеждения.

Очаква се Варненският областен съд да насрочи дело за разглеждане на исковите молби на прокуратурата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР