Полските прокурори обявиха, че започват разследване на крайно десен депутат,

...
Полските прокурори обявиха, че започват разследване на крайно десен депутат,
Коментари Харесай

Полша започва разследване срещу Гжегож Браун

Полските прокурори оповестиха, че стартират следствие на извънредно десен народен представител, който загаси менора за Ханука в Народното събрание, ден откакто случаят бе остро наказан, съобщи Агенция Франс Прес.

Гжегож Браун, народен представител от ултранационалистическата партия " Конфедерация ", употребява пожарогасител, с цел да изгаси свещника, разпален в основната зала на Народното събрание.

Инцидентът провокира рецензии от всички съществени политически групи, в това число от новия полски министър-председател Доналд Туск, който осъди " неприемливата " постъпка.

Парламентът разгласи, че президентът Анджей Дуда ще взе участие в церемонията, на която в Народното събрание ще бъдат запалени свещите за Ханука.

В изказване за полската държавна осведомителна организация прокуратурата съобщи, че е почнала следствие на случая и " събира доказателства " по случая.

Председателят на Народното събрание Шимон Холовня - който по-рано подреди Браун да не бъде допускан краткотрайно до пленарната зала - съобщи, че случаят " явно попада в съветския дневен ред ".

" Този безусловно нападателен, малоумен, свиреп акт, който се случи тук през вчерашния ден... явно дава отговор на упованията на враговете на Полша ", добави Холовня.

Депутатът от ръководещата коалиция от блока " Трети път " Марек Савицки съобщи, че съгласно него случаят в Народното събрание " не е самостоятелен акт ".

" Това беше работа напряко от Кремъл... тя трябваше да отслаби нашия имидж на интернационалната сцена ", сподели Савицки пред публичното радио.

Браун, ултранационалистически народен представител, прочут с предходни прояви на антисемитизъм и изявления против Украйна, към този момент е бил глобяван и изключван от работата на Народното събрание.

По време на случая законодателите обсъждаха новото държавно управление, което отсрочи гласуването на доверие на проевропейския кабинет, ръководен от Туск, който по-рано същия ден даде обещание поддръжка за Украйна в основна тирада.

" Това беше мощно обръщение към Москва, а безусловно единствено няколко часа по-късно имаше опит за подкопаване на позицията на Полша в света ", съобщи Павел Ковал, народен представител от " Гражданска коалиция " на Туск.

" Подобни дейности служат за оклеветяване на Полша ", сподели Ковал. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР