Подобно на тревожните кризи, оригиналните сценарии най-често се раждат от

...
Подобно на тревожните кризи, оригиналните сценарии най-често се раждат от
Коментари Харесай

Joan is awful: първият епизод от новия сезон на Black Mirror ни вкарва в зловеща система от мултивселени

Подобно на тревожните рецесии, истинските сюжети най-често се раждат от въпроса " Какво в случай че...? ". А положителните сценаристи имат богат боеприпас от вероятни отговори и могат да ги показват по този начин, че да ви се изправят косите.

Екипът от сценаристи на Black Mirror още от първия си сезон (и първия епизод, който няма по какъв начин да сте не запомнили, в случай че сте гледали) към този момент е потвърдил, че умее да изненадва, шокира, отвращава и предизвика. Както написа Стивън Кинг, " в случай че не мога да уплаша читателите си, тогава ще ги ужася ". Е, хората към Чарли Брукър също владеят този метод.

Първият епизод на дълго чакания шести сезон на сериала се споделя " Joan is awful " и изследва отговора на въпроса " Какво ще стане, в случай че водите естествения си, скучноват живот, с неговите дребни драми, и в един миг пуснете сериал, в който животът ви се случва на екран "?.

Точно това се случва с Джоан, която сяда да гледа нещо с годеника си след ден, изпълнен със служебни алтернативи, сесия при психотерапевт и някои персонални изкушения, и осъзнава, че гледа миналия ден от живота си на екрана. След разбираемата реакция на суматоха и фрустрация, Джоан се среща с юриста си и схваща, че шоуто е напълно CGI (Computer-generated imagery) и че не може да съди платформата, защото договорът, който има със Streamberry (сатиричната версия на съществуващите онлайн стрийминг платформи), е подсигурил компанията с тези дребни букви, които никой не чете.

ВНИМАНИЕ! СПОЙЛЕРИ!

Не ги е чела и Салма Хайек, която е продала облика си на Streamberry и за което съжалява, откакто в отчаянието си Джоан прави нещо, което можем да сложим на скалата на омерзение само паралелно до това, което се случи в пилотния епизод на сериала (нали помните онази свиня?). Нека да го назовем просто " случай в черква ". След него Хайек и Джоан се сплотяват в напъните си да спрат шоуто, откъдето сюжетът прави злокобен завой към мултивселените и към една всемогъща компания, която с лекост унищожава човешки животи в името на високия рейтинг.



В края на серията фенът може да се пообърка. Ако се опитаме да разбираем какво се случва, ще се получи нещо такова:

Има едно нулево равнище на " играта ", което съставлява нашия живот - най-малко този живот, който си мислим, че живеем в действителността. В него същинската Джоан (в ролята гледаме Кайла Лорет) гледа версия на себе си, изиграна от актрисата Ани Мърфи. Следва първо равнище, в което Ани Мърфи (играеща Джоан) счита, че е същинска, тъй като е програмирана да счита, че е същинска (да, алюзията с Westworld е на място). Но Джоан на Ани Мърфи не е действителна: тя е CGI облик на действителната Джоан от равнище 0. В това равнище Джоан на Ани Мърфи гледа себе си - в ролята е Салма Хайек.

Следва равнище 2: на него Салма Хайек гледа себе си, изиграна от Кейт Бланшет. И равнище 3, където Джоан на Бланшет съществува и евентуално гледа друга актриса, която играе нея.

Нивата не престават да се надграждат, създавайки доста светове сред световете и доста сериали сред сериалите, само че нито един от тях не е действителен. Всичко, което стартира от първо равнище, е симулация, а единствената същинска Джоан населява това нулево равнище, което е нашата действителност.

Именно тя в действителност прави пакостите в църквата, за които стана дума нагоре. И точно тя унищожава квантовия компютър, който стои зад всичко това. Тя е и повода да гледаме събитията, които гледаме. Всичко, което се случва в сериала, един тип към този момент се е случило и е предопределено.



В нулевото равнище същинската Мърфи се съюзява с същинската Джоан, с цел да спрат Streamberry. В първо равнище, Салма Хайек се съюзява с Джоан на Ан Мърфи със същата цел. Можем да предположим, че на равнище 2 от метавселената Кейт Бланшет ще се съюзи със Салма Хайек още веднъж с цел да спрат сериала.

Всички равнища са просто огледало на събитията, които към този момент са се случили в нулевото равнище.

Звучи объркващо и комплицирано, само че един път като разбиете кода, излиза наяве. Както излиза наяве и че шести сезон на сериала ще бъде изгледан до края. Както излиза наяве и че може би е време да прочетем тези ситни букви в договорите си със стрийминг платформите.

Макар че, несъмнено, това е антиутопия. Фантасмагория. Измислено, свръхтехнологизирано общество, живеещо в един дехуманизиран свят, излязъл от нечие извратено въобаржение.

В действителността не е допустимо да си пуснеш тв приемника и от екрана да се появи компютърно генерираната ти версия, която демонстрира на света по какъв начин си пращаш мръснишки известия с бившето ти гадже.

В коя действителност обаче?
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР