Почина Константинка Калайджиева, първата жена директор на Народната библиотека, съобщават

...
Почина Константинка Калайджиева, първата жена директор на Народната библиотека, съобщават
Коментари Харесай

На 103 г. почина първата жена директор на Националната библиотека

Почина Константинка Калайджиева, първата жена шеф на Народната библиотека, оповестяват от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

Тя е родена на 5 декември 1921 година в София, в семейство на българи от Кукуш – Егейска Македония, които след Балканските войни се заселват в България. През 1940 година приключва с отличие Втора девическа гимназия. Включва се като доброволка в частите на Първа българска войска и взе участие в Отечествената война, а през 1946 година приключва немска лингвистика в Софийския университет.

През 1948 година приключва шестмесечния Стажантски курс за библиотекари с висше обучение, проведен в Народната библиотека и остава да работи в нея като уредник на този курс. През 1950 година е изпратена в Комитета за просвета, където основава и управлява в продължение на две години отдел „ Библиотеки “. Участва в основаването на Държавния библиотекарски институт. През 1952 година се връща в Народната библиотека, като в продължение на 27 години я управлява – от 1956 до 1965 година е заместник-директор, а от 1965 до 1983 година е неин шеф. 

Целият професионален и житейски път на К. Калайджиева е отдаден на библиотеките. На тях тя отдава всичките си познания, опит и сила. Като шеф на Народната библиотека тя основава екип от отлични експерти и я развива като институция от национално значение. Нейната активност, многочислените ѝ изявления, подготвеност и осведоменост намират интернационално самопризнание с избора ѝ за член на Изпълнителния комитет на ИФЛА, интернационален съветник и един от тримата членове на Съвета по библиотечните въпроси към Генералния секретар на ЮНЕСКО. 

Научнопубликационната активност на Константинка Калайджиева показва широтата на мисълта и мащабите на осъществената под нейно управление работа през годините. Тя има над 250 изявления (книги, студии, публикации, отчети и др.), издадени у нас и в чужбина. Най-сериозният ѝ труд са „ Материалите за историята на Народна библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ 1944 – 1978 “, които показват, въз основата на голям брой проучени документи и персонален опит, построяването на Националната библиотека като актуален теоретичен институт и на библиотечното дело в България.

След като напуща библиотеката заради несъгласия с Министерството на културата, Калайджиева продължава да работи интензивно, с цел да потвърди, че библиотеките са смисълът на нейния живот. В редица изявленията подлага на критика активността на националната, а и на други библиотеки.

За своята голяма по мащабите си съзидателна активност тя е удостоена със званието „ Заслужил активист на културата “, притежател е на доста държавни оценки, измежду които и медал „ Св. св. Кирил и Методий “, І степен. През 2016 година отхвърля най-високото отличие на Министерството на културата – премията „ Златен век “, като показва, че премията е обезсмислена поради " неналичието на съответна държавна политика в региона на библиотечното дело " и е реалност, че " достиженията, поради които е присъдена премията на Министерство на културата, към този момент не съществуват ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР