По време на предстоящото си посещение във Вашингтон тази седмица

...
По време на предстоящото си посещение във Вашингтон тази седмица
Коментари Харесай

Европа е склонна да смята, че Тръмп се е върнал на власт, а Америка е изоставила Украйна

По време на идното си посещаване във Вашингтон тази седмица немският канцлер Олаф Шолц евентуално ще установи, че някогашният президент Доналд Тръмп на практика към този момент се е върнал на власт , най-малко във връзка с политиката на Съединени американски щати по отношение на най-големия стратегически призрачен сън на Европа, а точно войната в Украйна , съобщи „ Politico “. Посещението на Шолц е планувано да се реализира тъкмо в миг, когато републиканците в Конгреса, настоящи по заповед на Тръмп, се пробват да попречат на военната помощ за Киев, застрашавайки ориста на изпадналата в неволя европейска страна.

Напрежението е изострено , защото украинските фронтови войски се оплакват от дефицит на муниции и други значими артикули, а съветските сили са впрегнали всичките си старания да завладяват разрушените руини на град Авдиевка. Това е изключително тъмен сюжет за германците, които се притесняват, че в този момент ще се окажат в ролята на основния бранител на Киев – роля, която те в никакъв случай не са желали да поемат, защото избират ролята на асистент на Вашингтон.

„ Дискусиите сред Камарата на представителите и Сената по отношение на финансовата поддръжка за Украйна, несъмнено, са тематика, която следим изключително деликатно, “, съобщи почитан немски държавен чиновник преди пътуването на Шолц.

Анализатори предизвестяват, че обстановката може да се утежни извънредно доста за Украйна . Откакто Русия предприе инвазия в Украйна преди съвсем две години, Съединени американски щати са най-големият снабдител на военна и филантропична помощ за Киев. Перспективата тази помощ да бъде спряна дълготрайно, без никакви гаранции, че ще бъде обновена, докара до ужас измежду европейските съдружници на Украйна. Шолц и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, които са известни с топлите си връзки, възнамеряват да се срещнат на четири очи в Белия дом за към час на следващия ден, разкри неизвестен източник от немското държавно управление.

„ Между двамата има мощна връзка на доверие “, призна още анонимният източник.

Шолц евентуално ще употребява положителната връзка сред двамата, с цел да насърчи Байдън да му каже каква е вероятността Конгресът в последна сметка да утвърди отпущането на нова финансова помощ за Украйна. Едва ли обаче отговорът на президента ще зарадва немския водач.

Иронична смяна

За двамата водачи на Германия и Съединени американски щати иронията в напрегнатата обстановка, обвързвана с войната в Украйна, ще бъде шокиращо явна , считат специалисти. В началото на войната Шолц беше този, който се ръководеше от упътванията на Байдън. Дълго време Германия беше страната, която отлагаше даването на военна помощ на Украйна и точно Байдън беше този, който подтикна държавното управление на Шолц да направи доста повече. По това време немските ръководещи, страхувайки се да не бъдат въвлечени в разрастващ се спор с Путин, отказваха да изпратят тежко въоръжение на Украйна, до момента в който американците и другите съдружници от НАТО не създадат това първи.

Тази линия на държание не е изчезнала изцяло и до през днешния ден. Въпреки многократните претенции от страна на Украйна Шолц до момента отхвърляше да даде на Украйна крилати ракети с огромен обхват, като не криеше опасенията си, че украинските сили биха могли да ги употребяват за набези против цивилни цели в Русия. Междувременно Обединеното кралство и Франция предоставиха крилати ракети . Сега обаче, от ден на ден тежест пада върху Шолц , който би трябвало да поеме самодейността за подобен тип помощ. Германия е на второ място след Съединени американски щати по даване на военна помощ на Украйна, като до октомври предходната година е предоставила помощ в размер на 17,1 милиарда евро, съгласно данни на Института за международна стопанска система в Кил. За разлика от тях Обединеното кралство е предоставило 6,57 милиарда евро, а Франция – едвам 0,54 милиарда евро. Наблягайки на тези числа, канцлерът прикани европейските страни да дават повече помощ на Украйна и също по този начин изрази недоволството си, че Германия не се е отърсила от репутацията си на неутрална страна във връзка с Украйна, макар помощта, която е предоставила.

Оцеляването на Украйна в този момент зависи в доста по-голяма степен от Германия и Европа, в сравнение с от Съединени американски щати. За европейците провалянето на Украйна може да бъде пагубно , изключително във връзка с сигурността на континента.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР