По информация на НАСА на 4-ти март е имало голямо

...
По информация на НАСА на 4-ти март е имало голямо
Коментари Харесай

НАСА съобщи за екстремално голямо слънчево изригване отпреди няколко часа

По информация на НАСА на 4-ти март е имало огромно слънчево изригване с пик в 06:52 ч. наше време. Подобно на предходните две изригвания, новото събитие също е от най-високия Х клас по скалата, избрана за този тип слънчева интензивност. В безспорни стойности интензивността на изригването доближи Х2.1, или 2.1·10-4 W/m2. По това време на слънчевата страна на Земята се следиха високочестотни радиосмущения.

Знаем, че Слънцето има 11-годишен цикъл на повишаване на своята интензивност. Съдейки по към този момент записаните изригвания, тяхната активност и възходящата периодичност на слънчевите петна, идващият пик може да е още по-голям от предходния. Това се чака да се случи към края на 2024 година или началото на 2025 година и учените към този момент показват угриженост във връзка идните събития.

Най-голямото записано изригване е записано през 1859 година Геомагнитна стихия провокира спиране на телеграфните връзки в Европа и Северна Америка. Засегната е най-високотехнологичната сфера по това време. Днес последствията от сходно събитие биха били доста по-сериозни, да вземем за пример за самолетите във въздуха.

Малко по-късно НАСА разгласява и клипа на това слънчево изригване (blogs.nasa.gov/solarcycle25/2023/03/03/sun-releases-strong-solar-flare-5).

Светът става все по-зависим от галактическото време. Това ни принуждава да стартираме от ден на ден стратегии за проучване на Слънцето и неговата среда. Благодарение на това можем даже да се възхищаваме на живописните процеси протичащи на Слънцето, както и и на слънчевите изригвания при нарасналата интензивност на нашата звезда.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР