Съществуват 10 000 възможни комбинации от 4-цифрени ПИН кодове и

...
Съществуват 10 000 възможни комбинации от 4-цифрени ПИН кодове и
Коментари Харесай

Най-често срещаните ПИН кодове, които никога не трябва да използвате

Съществуват 10 000 вероятни комбинации от 4-цифрени ПИН кодове и все пак хиляди хора към момента употребяват едни и същи елементарни комбинации, като най-популярната е 1234. Изследователите проучиха 3,4 милиона ПИН кода, изтекли онлайн и откриха, че тази композиция съставлява повече от 10% от употребяваните.

След 1234 се подреждат 1111, която съставлява 6 %, следват 0000, 1212 и 7777. Данните, оценени от Information Is Beautiful в началото са били събрани от починалия Ник Бери, който е събрал всички ПИН кодове, разкрити при нарушавания на сигурността на данните онлайн.

Наред с най-често срещаните ПИН кодове, данните разкриват и постоянно срещан трик, който хората употребяват, вярвайки, че вършат ПИН кода си по-сигурен – потреблението на двойки цифри. Както се вижда от графиката по-долу, използването на двойки цифри като 3535 или 8080 е известен метод за основаване на запаметяващ се, въпреки и нерешителен ПИН код.

Графика, показваща най-често срещаните ПИН кодове. ПИН кодовете са показани по първите и последните две числа, а квадратчетата са толкоз по-ярки, колкото по-често се употребява даден ПИН.

Осмото, деветото и десетото място в листата се заемат от 4444, 2222 и 6969. Втори модел в данните може да се види и за ПИH кодовете, започващи с 19, където хората употребяват годините си на раждане. От 20 нататък се появява нова процедура (едновременно като старата), защото родените след 2000 година стартират да вършат същото.

10-те най-често срещани ПИH кода

1234 1111 0000 1212 7777 1004 2000 4444 2222 6969

Лесният за запомняне ПИH код е неприятен ПИH код, както показва световният специалист по киберсигурност на ESET Джейк Мур.

„ Използването на елементарни или лесни за отгатване пароли дава опция на нападателите да се насочат по-лесно към хората. Хората не престават да употребяват ПИН кодове, които са постоянно употребявани, или такива, които са свързани с тях и са лесни за отгатване, като да вземем за пример дати на раждане. “

казва той

Въпреки, че множеството банкомати и други сметки, изискващи ПИH код имат ниско ограничаване за броя на опитите, тези с елементарни ПИН кодове остават изложени на риск от хакване, в случай че употребяват постоянно употребен ПИН или рожден ден – информация, която също може елементарно да бъде налична.

Същото важи и за паролите, само че най-разпространените пароли остават 123456, password и qwerty.

„ Хората се излагат на риск, като употребяват слаби пароли и ПИН кодове и постоянно не схващат изцяло опасността, до момента в който не бъдат компрометирани. Мениджърите на пароли оферират цялата сигурност за случаите, когато такава информация не постоянно може да бъде запомнена и могат да оказват помощ за генерирането на изцяло инцидентни комбинации, тъй че да не разчитате на рождения си ден. “

добави Мур
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР