Китайски учени създадоха система с изкуствен интелект за въздушни боеве,

...
Китайски учени създадоха система с изкуствен интелект за въздушни боеве,
Коментари Харесай

Революционно постижение: Китай създаде ИИ за въздушен бой, който обяснява своите действия

Китайски учени сътвориха система с изкуствен интелект за въздушни боеве, която изяснява логиката на взимане на решения по време на борби. Системата е предопределена да реши казуса с „ черната кутия “, с който се сблъскват Съединени американски щати и Китай в конкуренцията във въоръжаването с изкуствен интелект. Новото решение ще разреши на водачите да схващат по-добре дейностите на ИИ, което ще усъвършенства взаимната работа сред тях по време на бойните дейности. Системата реализира съвсем 100% победи единствено за 20 000 подготвителни рунда, до момента в който обичайният ИИ изисква 50 000 рунда за 90% победи.

Съединени американски щати започнаха да внедряват изкуствен интелект във военновъздушните си сили преди Китай. Докато Китай организираше действителни въздушни борби сред ръководени от хора безпилотни самолети и ИИ, американските пилоти-изпитатели към този момент тестваха своите системи за ИИ в действителни летателни тествания за непосредствен въздушен пердах.

Интелигентните системи за въздушни боеве стават все по-разпространени, а един от основните способи за взимане на решения в такива борби е образованието с укрепване. Този способ обаче е сложен, тъй като е като черна кутия: във въпросната кутия се подават задания и тя създава някакъв резултат, а хората остават в незнание за вътрешните процеси. Това затруднява обясняването на тактиката, разбирането на желанията и доверието във вземаните решения. Но въздушните боеве са въпрос на живот и гибел. В близко бъдеще водачите ще би трябвало да работят в тясно съдействие с изкуствения разсъдък, доверявайки живота си на тези интелигентни машини.

За решаването на тези проблеми един нов способ употребява обяснимо образование с укрепване, което прави решенията във въздушните боеве по-прозрачни. Първо се построява модел за пояснение на тактиките и различаване на желанията. След това системата прави оценка какъв брой значимо е всяко решение и вероятността за съответно желание на врага. Накрая, въз основа на тези тълкования, тя поправя логаритъма за надълбоко образование с укрепване.

Създадена под управлението на Джан Дун, доцент в Училището по аеронавтика към Северозападния политехнически университет в Сиан, новаторската бойна система с изкуствен интелект излиза отвън рамките на стандартното програмиране. За разлика от обичайните системи, тази технология е в положение да изясни всяка директива, изпратена до бордовия компютър, като употребява елементарен език, данни и графики. ИИ може също по този начин да обясни значимостта на всяка инструкция, като даде подробна информация за настоящата бойна обстановка, съответните маневри и стратегическите планове.

Екипът откри също, че тази технология открива нови способи за взаимоотношение на човешките водачи с ИИ. Така да вземем за пример по време на разбора на борбата след симулацията един умел водач може да обърне внимание на сигналите, довели до позволени от ИИ неточности. Този ефикасен развой на противоположна връзка разрешава на ИИ да разбере предложенията на опитните водачи и да избегне сходни неточности в бъдещи борби.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР